Koncert pijaniste Viktora Radića

28.11.2019., 20:00

Mladi pijanista Viktor Radić je dobitnik ovogodišnje nagrade Nevena Popović koju dodeljuje Katedra za klavir FMU za najznačajnije umetničko ostvarenje u godini. Koncert se realizuje u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata br. 12 u Ef–duru, K. 332
Allegro
Adagio
Allegro assai

Aleksandar Skrjabin
Sonata br. 9, op. 68

Frederik Šopen
Tri mazurke, op. 56

Balada br. 2 u Ef–duru, op. 38

Poloneza u fis–molu, op. 44

Biografija:
Viktor Radić (Novi Sad, 1996) je počeo da uči klavir u klasi prof. Ivane Branovački u MŠ Isidor Bajić u Novom Sadu, potom je nastavio školovanje u klasi prof. Srđana Dalagije. Završio je osnovne studije na FMU u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković. Trenutno je na master studijama na Akdemiji za muziku u Ljubljani u klasi prof. Tatjane Ognjanovič.
Dobitnik je nagrada na internacionalnim takmičenjima: Nikolaj Rubinštajn (Francuska), Mihajlo Vukdragović (Šabac), Virtuosi per musica di pianoforte (Češka), San Dona di Piave (Italija), Šopen fest (Beograd), Memorijal Isidor Bajić (Novi Sad), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Niš) i Međunarodno klavirsko takmičenje Janez Matičič (Slovenija). Bio je finalista i dobitnik nagrade publike na 49. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu.
Nagrađen je stipendijom od strane Yamaha Music Foundation of Europe 2017. godine. Dobitnik je nagrada od strane fonda FMU u Beogradu, i to Emil Hajek za najperspektivnijeg pijanistu, Katarina Aćimović za najbolju interpretaciju sonate, godišnje nagrade, dodeljene najboljem studentu na studijskom programu za klavir, kao i Nevena Popović za najznačajnije umetničko ostvarenje za 2018. godinu.
Održao je brojne koncerte u najznačajnijim beogradskim salama, kao i širom Srbije i u Sloveniji. Održao je solističke koncerte u UK Parobrod, Galeriji SANU i Gvarnerijusu. Nastupao je na festivalima Chopin Piano Fest u Prištini, BEMUS, NIMUS, FESTUM i Krakow Piano Summer (Poljska). Prošle godine je nastupio kao solista sa Orkestrom FMU pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.
Pohađao je majstorske kurseve koje su držali Arbo Valdma, Aleksandar Madžar, Boris Berman, Gotlib Vališ, Bruno Kanino, Svetlana Bogino i Mihael Ude.

O nagradi:
Katedra za klavir Fakulteta muzičke umetnosti od 2017. godine, jednom godišnje, dodeljuje nagradu Nevena Popović za najznačajnije umetničko ostvarenje u prethodnoj kalendarskoj godini. Pod umetničkim ostvarenjem podrazumevaju se koncerti sa orkestrom i resitali održani u najznačajnijim salama u Beogradu u periodu kalendarske godine. Nagradu mogu dobiti studenti klavira osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti. O dobitniku nagrade odlučuju nastavnici i saradnici Fakulteta muzičke umetnosti članovi Katedre za klavir koji predaju glavni predmet, na svojoj sednici.

 

 

 

 

 

Loading...