Концерт пијанистe Виктора Радића

28.11.2019., 20:00

Млади пијаниста Виктор Радић је добитник овогодишње награде Невена Поповић коју додељује Катедра за клавир ФМУ за најзначајније уметничко остварење у години. Концерт се реализује у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната бр. 12 у Еф–дуру, К. 332
Allegro
Adagio
Allegro assai

Александар Скрјабин
Соната бр. 9, оп. 68

Фредерик Шопен
Три мазурке, оп. 56

Балада бр. 2 у Еф–дуру, оп. 38

Полонеза у фис–молу, оп. 44

Биографија:
Виктор Радић (Нови Сад, 1996) је почео да учи клавир у класи проф. Иване Брановачки у МШ Исидор Бајић у Новом Саду, потом је наставио школовање у класи проф. Срђана Далагије. Завршио је основне студије на ФМУ у Београду у класи проф. Лидије Станковић. Тренутно је на мастер студијама на Акдемији за музику у Љубљани у класи проф. Татјане Огњанович.
Добитник је награда на интернационалним такмичењима: Николај Рубинштајн (Француска), Михајло Вукдраговић (Шабац), Virtuosi per musica di pianoforte (Чешка), San Dona di Piave (Италија), Шопен фест (Београд), Меморијал Исидор Бајић (Нови Сад), Међународно такмичење младих пијаниста (Ниш) и Међународно клавирско такмичење Јанез Матичич (Словенија). Био је финалиста и добитник награде публике на 49. Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду.
Награђен је стипендијом од стране Yamaha Music Foundation of Europe 2017. године. Добитник је награда од стране фонда ФМУ у Београду, и то Емил Хајек за најперспективнијег пијанисту, Катарина Аћимовић за најбољу интерпретацију сонате, годишње награде, додељене најбољем студенту на студијском програму за клавир, као и Невена Поповић за најзначајније уметничко остварење за 2018. годину.
Одржао је бројне концерте у најзначајнијим београдским салама, као и широм Србије и у Словенији. Одржао је солистичке концерте у УК Пароброд, Галерији САНУ и Гварнеријусу. Наступао је на фестивалима Chopin Piano Fest у Приштини, БЕМУС, НИМУС, ФЕСТУМ и Krakow Piano Summer (Пољска). Прошле године је наступио као солиста са Оркестром ФМУ под диригентском палицом маестра Бојана Суђића.
Похађао је мајсторске курсеве које су држали Арбо Валдма, Александар Маџар, Борис Берман, Готлиб Валиш, Бруно Канино, Светлана Богино и Михаел Уде.

О награди:
Катедра за клавир Факултета музичке уметности од 2017. године, једном годишње, додељује награду Невена Поповић за најзначајније уметничко остварење у претходној календарској години. Под уметничким остварењем подразумевају се концерти са оркестром и реситали одржани у најзначајнијим салама у Београду у периоду календарске године. Награду могу добити студенти клавира основних, мастер, специјалистичких и докторских студија на Факултету музичке уметности. О добитнику награде одлучују наставници и сарадници Факултета музичке уметности чланови Катедре за клавир који предају главни предмет, на својој седници.

 

 

 

 

 

Loading...