Multimedijski koncert „Svet muzike za klavir“

25.11.2019., 20:00

Pijanistkinja Radmila Stojanović je osmislila koncertni program kojim vodi ljubitelje klavirskog zvuka kroz istoriju razvoja ovog instrumenta. Na programu su dela Baha, Mocarta, Betovena, Šopena i drugih poznatih autora.

Program:
Domeniko Skarlati
Sonata u Ce–duru

Johan Sebastijan Bah
Preludijum i Fuga u ce–molu (Dobrotemperovani klavir, I sv)

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata br. 11 u A–duru, KV 331
III Alla Turca – Allegretto (Rondo)

Ludvig van Betoven
Sonata br. 17 u de–molu, op. 31/2
III Allegretto

Frederik Šopen
Fantazija-Imprompti u cis–molu, op. 66

Klod Debisi
Arabeska br. 1 u E–duru

Sergej Prokofjev
Prelid u Ce–duru

Konstantin Babić
Otpletummobile u Ce–duru iz zbirke Šaljivi prelidi

Biografija:
Za inicijalni kontakt pijanistkinje Radmile Stojanović (Beograd) sa muzikom zaslužni su roditelji Nikola i Slavica Milosavljević. Formalno muzičko obrazovanje stekla je u MŠ Kornelije Stanković u Beogradu prvo u klasi prof. Bojana Bruna a potom u klasi prof. Mirjane Jovanović Jelače koji su pedagoškim zalaganjem uticali na njen pijanistički razvoj i profesionalno opredeljenje. Status akademskog muzičkog umetnika stiče na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. mr Nevene Popović kod koje je diplomirala i magistrirala. Studirala je čembalo u klasi prof. Olivere Đurđević.
Usavršavala se kod prof. Ikuko Endo (Japan), finalistkinje pijanističkog takmičenja Frederik Šopen u Varšavi (Poljska), tokom školovanja osvajala najviša mesta na takmičenjima pijanista i kamernih sastava i koncertirala samostalno i/ili u duo sastavima (Dušan Žarković, klarinet; Dušan Stojanović, violončelo) na međunarodnim festivalima u Srbiji (Čelo fest), Crnoj Gori (Dani muzike), Mekedoniji (Ohridsko leto) kao i na Svetskoj izložbi – EXPO 2015 u Milanu.
Ostvarila je arhivske snimke za RTS, gostovala u medijima, učestvovala u snimanju programa tematskih radio-televizijskih muzičkih emisija i snimila tri CD-a umetničke muzike za violinu/violončelo i klavir.
Pedagošku karijeru započela je radom sa talentovanim učenicima beogradskih muzičkih škola. Bila je autor muzičke radionice za decu Slavuj, serije edukativnih koncerata Hajde da se upoznamo sa kamernom muzikom, i autor/koautor brojnih umetničkih projekata i seminara o kamernoj muzici za unapređivanje rada nastavnika u muzičkim školama. Zaposlena je na Učiteljskom fakultetu u Beogradu i predaje predmete Vokalno-instrumentalna nastava i Kamerna muzika. Do danas je muzički opismenila preko 2500 studenata. Kvalitet njenog pedagoškog rada studenti permanentno ocenjuju najvišim ocenama. Kontinuirano priređuje koncerte za studente, stručnu publiku i širi auditorijum u cilju promocije vrednosti umetničke muzike.
Od 2001. godine Radmila Stojanović značajno proširuje krug interesovanja ne samo za drugačije načine umetničkog delovanja već se posvećuje i naučnim aktivnostima. Od tada njena umetnička karijera nesmanjenom jačinom teče paralelno sa naučnom. Području nauke doprinosi pisanjem i objavljivanjem radova o muzičkoj umetnosti, muzičkom obrazovanju učenika/studenata i kvalitetu udžbenika. Na Univerzitetu u Beogradu je doktorirala 2018. godine (oblast: metodičko-didaktičke nauke).
Sarađivala je sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Često je angažovana po pozivu muzičkih škola da u ulozi klavirskog saradnika sa bogatim muzičkim iskustvom podrži razvoj mladih instrumentalista. Ove godine je prihvatila poziv da bude gostujući profesor – klavirski saradnik u Školi za muzičke talente u Ćupriji.
Član je organizacionog odbora EDUVISION međunarodne konferencije u Ljubljani, Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Udruženja pijanista Srbije.

Loading...