Ciklus razgovora „Arhitektura u kontekstu 5“ Beograd – Ljubljana via Amsterdam

13.12.2019., 18:00

Petak 13. decembar 2019. u 18.00 sati
Galerija Artget
Trg republike 5/1

Ciklus razgovora „Arhitektura u kontekstu 5“
Beograd – Ljubljana via Amsterdam

Razgovor sa arhitektom Vasom Perovićem. To je razgovor o Beogradu, Amsterdamu i Ljubljani, gradovima u kojima se školovao, u kojima je živeo, koji su ga oblikovali svojim kontekstom i svojom arhitekturom. Razgovor o učenju i razumevanju arhitekture u različitim sredinama, o radu u tandemu, o projektima, onim velikim i onim malim, o investitorima i korisnicima, o sakralnom  i profanom, o detaljima i građenju…

Moderatorka:  Snežana Ristić

Vasa Perović  (1965),  je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije je završio na Institutu Berlage u Amsterdamu. 1997 zajedno sa Matijom Bevkom osniva studio bevk perović arhitekti u Ljubljani. Tokom svoje dvadesetogodišnje prakse Studio je dobitnik niza najprestižnijih nagarada za arhitekturu: Evropska nagrada za savremenu arhitekturu  Mis van der Roe za mlade arhitekte, Kunstprajs nagrada, Berlin, Nagrada Piranezi, Plečnikova nagrada za najbolji izvedeni objekat i Prešernova nagrada za najviši doprinos kulturi u Sloveniji. Studio je takođe dobitnik niza nagrada na konkursima. Među poslednjima osvojenim konkursima su: Rekonstrukcija Slovenačkog narodnog pozorišta u Ljubljani,  Nova galerije i kazamati u Viner Nojštatu i Nordbanhof stambene kule u Beču. Projektovali su i izveli niz objekata različitih namena: kolektivno i individulano stanovanje, objekti viskog obrazovanja i studentskog standarda, muzejski i sakralni objekti, pozorišta…
Izlagali su na brojnim izložbama, među poslednjim: Kunstferajn, Bielefel, Galerija Fragner, Prag, Sala La Kova, Đirona.
Pored projektanstskog rada oba partnera predaju na arhitektonskim fakultetima i institutima. Od 2010, Vasa Perović predaje na Arhitekonskom fakultetu, Univerziteta u Ljubljani. Kao gostujući profesor predavao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Bohumu, Univerzitetu Navara i Tehničkom univerzitetu u Beču.

Rad studija bevk perović arhitekti karakteriše stalno proučavanje projektantskih programa i mogućnosti njihove reinterpretacije u savremenoj arhitektonskoj praksi.
U nameri da se razume njihov rad, moramo proučiti njihov „posvećeni izbor“ da prate uslove u kojima objekat nastaje, a koji se kreću od političkih i društvenih, uslova okruženja i materijala. Njihova jednostavna, a ipak kompleksna arhitektonska rešenja teže da odgovore na te uslove prevazilazeći golu funkciju.

 

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaz je slobodan, dobro došli!

Loading...