DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ / 12 – 18. 12. / 17.00

12.12.2019-18.12.2019, 17:00

Hrvatska, Srbija, Slovenija 2019, 88’

Režija: Dana Budisavljević

Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Biserka Ipša, Mirjana Karanović

Festivali i nagrade: Pula – 6 glavnih nagrada: Velika Zlatna Arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, Nagrada publike Zlatna vrata Pule, Zlatna arena za muziku, Zlatna arena za montažu

Ovo je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević bila je humanitarna i društvena aktivistkinja iz Zagreba koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata. Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana je pozvala vlast, crkvu i Crveni krst da spasu barem decu iz logora. Nakon što niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je da iz svog stana organizuje akciju koja je do kraja rata spasila više od deset hiljada dece.

Rediteljka Dana Budisavljević tokom posete Jasenovcu 2010. godine dobija od tadašnje upravnice memorijalnog centra Dianin dnevnik, koji je zapis o gotovo nepoznatom junaštvu Diane i njenih prijatelja i odlučuje da na osnovu njega snimi ovaj izuzetan dokumetarno-igrani film.

 

Loading...