Koncert violinistkinje Atanasije Stanišić i pijanistkinje Katarine Nikolić

09.12.2019., 21:00

Studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti, Atanasija Stanišić i Katarina Nikolić su dobitnice nagrade Olivera Đurđević koju FMU dodeljuje studentima jednom godišnje za najznačajnije rezultate u oblasti kamerne muzike. Koncert realizujemo u saradnji sa FMU.

Program:
Johanes Brams
Sonata za klavir i violinu br. 2 u A–duru, op. 100
Allegro amabile
Andante tranquillo – Vivace
Allegretto grazioso (quasi Andante)

Sergerj Prokofjev
Sonata za violinu i klavir br. 1 u ef–molu, op. 80
Andante assai
Allegro brusco
Andante
Allegrissimo

Biografije:
Atanasija Stanišić (1995) svira violinu od svoje šeste godine. Završila je Osnovnu i Srednju muzičku školu Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi prof. Jelisavete Gagić, kao đak generacije, kao i Filološku gimnaziju u Beogradu. Trenutno je student četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Jasne Maksimović. Osvajala je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju prva nagrada na Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici (2010), prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola (2014), a dva puta je ponela zvanje laureata – na Muzičkom festivalu u Aranđelovcu (2014) i na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2015). Učestvovala je na festivalima Boljšoj, BEMUS i NIMUS. Član je kamernog ansambla Taurunum i kamernog ansambla Muzikon. Učestvovala je na festivalu Atlantic coast u Portugalu (2016), kao i u projektu Beogradske filharmonije Filhademija. Kao solista je nastupala u Kazinskoj dvorani u Mariboru, Crkvi sv. Sofije u Ohridu, Teatru del Akvia u Fermu (Italija), Sali Kolarčeve zadužbine i u drugim značajnim salama u Beogradu.

Katarina Nikolić (Nikšić, 1997) je počela da svira klavir sa sedam godina. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Muzičkoj školi Dara Čokorilo u rodnom gradu u klasi prof. Veselinke Šubarić. Završila je Srednju muzičku školu Stanković u klasi prof. Ivane Matijević. Trenutno je student druge godine na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Pohađala je majstorske kurseve kod renomiranih pijanista i pedagoga, među kojima su Jokut Mihajilović, Nevena Popović, Vedrana Kovač i Boris Kraljevića. Dobitnica je preko dvadeset nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, u disciplinama klavir solo i kamerna muzika, a izdvajaju se prva nagrada na Republičkom takmičenju mladih talenata Crne Gore u disciplini klavirski duo (2007), prve nagrade na takmičenju Josip Slavenski u Novom Sadu (2012, disciplina klavir solo), na Republičkim takmičenjima (2015, 2016, kamerni ansambl i solo klavir), na Međunarodnom takmičenju u Tivtu (2016) i laureat na istom takmičenju (2018). Svirala je u različitim kamernim sastavima (klavirski duo, duo klavir-violina, duo klavir-harmonika, trio sa dva glasa). Izvela je Karneval životinja K. Sen-Sansa sa orkestrom MŠ Dara Čokorilo. Nastupala je u značajnim salama u Beogradu, Nikšiću i Podgorici.

Loading...