Концерт виолинисткиње Атанасије Станишић и пијанисткиње Катарине Николић

09.12.2019., 21:00

Студенткиње Факултета музичке уметности, Атанасија Станишић и Катарина Николић су добитнице награде Оливера Ђурђевић коју ФМУ додељује студентима једном годишње за најзначајније резултате у области камерне музике. Концерт реализујемо у сарадњи са ФМУ.

Програм:
Јoханес Брамс
Соната за клавир и виолину бр. 2 у А–дуру, oп. 100
Allegro amabile
Andante tranquillo – Vivace
Allegretto grazioso (quasi Andante)

Сергерј Прокофјев
Соната за виолину и клавир бр. 1 у еф–молу, оп. 80
Andante assai
Allegro brusco
Andante
Allegrissimo

Биографије:
Атанасија Станишић (1995) свира виолину од своје шесте године. Завршила је Основну и Средњу музичку школу Коста Манојловић у Земуну, у класи проф. Јелисавете Гагић, као ђак генерације, као и Филолошку гимназију у Београду. Тренутно је студент четврте године Факултета музичке уметности у Београду, у класи проф. Јасне Максимовић. Освајала је бројне награде на републичким и међународним такмичењима, од којих се издвајају прва награда на Фестивалу гудача у Сремској Митровици (2010), прва награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа (2014), а два пута је понела звање лауреата – на Музичком фестивалу у Аранђеловцу (2014) и на Међународном такмичењу гудача у Нишу (2015). Учествовала је на фестивалима Бољшој, БЕМУС и НИМУС. Члан је камерног ансамбла Таурунум и камерног ансамбла Музикон. Учествовала је на фестивалу Atlantic coast у Португалу (2016), као и у пројекту Београдске филхармоније Филхадемија. Као солиста је наступала у Казинској дворани у Марибору, Цркви св. Софије у Охриду, Театру дел Аквиа у Ферму (Италија), Сали Коларчеве задужбине и у другим значајним салама у Београду.

Катарина Николић (Никшић, 1997) је почела да свира клавир са седам година. Основно музичко образовање је стекла у Музичкој школи Дара Чокорило у родном граду у класи проф. Веселинке Шубарић. Завршила је Средњу музичку школу Станковић у класи проф. Иване Матијевић. Тренутно је студент друге године на Факултету музичке уметности у класи проф. Дејана Синадиновића. Похађала је мајсторске курсеве код реномираних пијаниста и педагога, међу којима су Јокут Михајиловић, Невена Поповић, Ведрана Ковач и Борис Краљевића. Добитница је преко двадесет награда на републичким и међународним такмичењима, у дисциплинама клавир соло и камерна музика, а издвајају се прва награда на Републичком такмичењу младих талената Црне Горе у дисциплини клавирски дуо (2007), прве награде на такмичењу Јосип Славенски у Новом Саду (2012, дисциплина клавир соло), на Републичким такмичењима (2015, 2016, камерни ансамбл и соло клавир), на Међународном такмичењу у Тивту (2016) и лауреат на истом такмичењу (2018). Свирала је у различитим камерним саставима (клавирски дуо, дуо клавир-виолина, дуо клавир-хармоника, трио са два гласа). Извела је Карневал животиња К. Сен-Санса са оркестром МШ Дара Чокорило. Наступала је у значајним салама у Београду, Никшићу и Подгорици.

Loading...