KULTURNI CENTAR BEOGRADA Beogradska zima 2019 Perači prozora Nina Ivanović

18.12.2019., 16.00
-

KULTURNI CENTAR BEOGRADA Beogradska zima 2019
Perači prozora Nina Ivanović

Prvi put ove godine, Kulturni centar Beograda pridružuje se gradskoj manifestaciji za proslavu novogodišnjih i božićnih praznika „Beogradska zima“sa svojim projektom „Perači prozora“, umetničkim radom Nine Ivanović.

Ovaj projekat je pre svega značajan zbog promocije Oktobarskog salona, najznačajnije izložbe savremene umetnosti kod nas i u regionu, manifestacije od značaja za grad Beograd čiji je Kulturni centar Beograda dugogodišnji organizator. Smatramo da produkcijom i postavljanjem umetničkog rada Nine Ivanović, Kulturni centar Beograda može da doprinese i obogati vizuelnu sliku našeg grada i još više ojača poziciju Beograda kao sve važnijeg,novog centra savremene vizuelne umetnosti.

Projekat je posvećen već postojećoj publici, ali u isto vreme ima za cilj da upozna manje informisane posetioce i prolaznike sa Oktobarskim salonom i privuče potencijalnu novu publiku. Položaj naše zgrade na početku Knez Mihailove ulice, u samom centru Beograda, nam svakako olakšava, ali nas i obavezuje da Beogradu, njegovim gostima i našim dragim sugrađanima pružimo i ponudimo umetnički rad, privremeno izložen van uobičajenog, unutrašnjeg galerijskog prostora. Na taj način umetnost postaje vidljivija i dostupna prolaznicima koji ne moraju nužno da budu spremni  da odvoje vreme i posete neki od naših i ostalih beogradskih galerija ili muzeja.

Svesni smo značaja novogodišnjih praznika i atmosfere koja ih prati i potrebe da pored ugostiteljskog i zabavnog grad Beograd, obogati turističku ponudu i kulturnim sadržajem.  U toj misiji se Kulturni centar Beograda sa pravom smatra odgovornim i pozvanim da kao i do sada, kreira i iznova obogaćuje kulturni prostor grada.

Zbog svega ovoga smo se odlučili da ove godine pozovemo umetnicu Ninu Ivanović, nagrađenu na 57. Oktobarskom salonu, da uradi rad u javnom prostoru. Njen umetnički rad podrazumeva izradu skulpture na temu svetlosnih formi.

U dosadašnjoj umetničkoj praksi Nina Ivanović se služila  fotografijom i crtežima (dvodimenzionalnim i prostornim) kako bi prikazala svakodnevne trenutke, gradsko okruženje i pejzaže. Radovi koje pravi za određenu izložbu/priliku pored tematike, često su određeni i arhitekturom prostora u kom se prikazuju. U ovoj konkretnoj situaciji postoji i jedan iskorak u odnosu na njen dosadašnji rad, a to je rad sa svetlom. Uzimajući sve zadate uslove u obzir, kao i kakofoniju novogodišnje rasvete, umetnica je došla do toga da prozori kancelarija Kulturnog centra Beograda treba da dobiju svetleće perače prozora. Temom perača prozora bavila  se u svojim ranijim radovima kad je bila inspirisana plesno-cirkuskim pokretima izvođača i generalno specifičnom vrstom poslova koji zahtevaju drugačije (ekstremne) načine kretanja. Kretanje uz pomoć konopca kako bi se obavio jedan posao učinio je u njenim očima perače prozora akrobatama, alpinistima i ujedno radnicima.

Umetnički rad Nine Ivanović će nakon izlaganja biti doniran odabranoj zdravstvenoj, obrazovnoj ili ustanovi dečije zaštite kao poklon grada Beograda.

Ovaj projekat može biti inicijativa da  sledećih godina u periodu oko novogodišnjih i božićnih paraznika u Beogradu nastane svojevrsna  Galerije na otvorenom u kojoj će izlagati veći broj umetnika. Na ovaj način objedinili bismo prazničnu atmosferu i promociju savremene vizuelne umetnosti u javnom prostoru.

Nina Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, letnje škole, grupne i samostalne izložbe. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti za školsku 2008/09. godinu, 2014. godine je dobila prvu nagradu iz Fonda Vladimir Veličković, a 2018. godine dobila je nagradu 57. Oktobarskog salona. Tokom tri meseca 2013/14. bila je na rezidencijalnom programu u Glo’Art centru u Belgiji i 2017. godine mesec dana je provela u Bazelu (Švajcarska) na rezidenciji Kuckucks Nest.

Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umetnički kolektiv U10 sa kojim od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10. Živi i radi u Beogradu.

www.ninaivanovic.com

 

 

 

 

 

 

Loading...