ОТВАРАЊЕ ДЕЦЕМБАРСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

05.12.2019., 12:00-20:00

ОТВАРАЊЕ ДЕЦЕМБАРСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА
Четвртак 5. децембар 2019. у 19.00

Галерија АРТГЕТ, Трг републике 5 /I
Уметнички директор Галерије Артгет у 2019. – Mилена Марјановић

ВУКИЦА МИКАЧА ЛОВРЕН
ПРОМЕНАДА  ̶  РЕТРОСПЕКЦИЈА
портрети уметника
5. 12. 2019 – 6. 1. 2020.

Не само да слика треба да личи на модел него и модел треба да личи на своју слику – ово би укратко могла бити срж „сценских“ портрета ликовне уметнице Вукице Микаче Ловрен. Само условно речено сценских, јер ове фотографије нису настале на сцени, осим у ретким случајевима.  Креиране су углавном изван сцене, уз коришћење костима, шминке и реквизита у намери да се прикаже протагонист/киња а не јунак/иња. Театарски реквизити служе само да се реализује фотографија која најверније одсликава портретисаног – био он глумац, музичар, сликар, писац…

Наслов иложбе „Променада  ̶  Ретроспекција“ смислила је сама ауторка трагајући за најбољим термином који илуструје избор од тридесет осам фотографија из опуса ствараног четрдесет година, које премијерно излаже у Галерији „Артгет“, а већину њих и први пут пред београдском публиком.

Вукица Микача Ловрен – ликовнa уметница фотографије, чланица УЛУПУДС а, портретисткиња и театарска фотографкиња, лауреаткиња је Златног Беочуга  2018. за трајни допринос култури, поред бројних значајних фотографских признања. Фотографску каријеру започиње 1979. године, од када непрекидно снима, објављује у медијима и континуирано, самостално и групно излаже у Београду, Њујорку, Риму, Берлину, Цириху, Атини, Бару, Лиону, Солуну, Сарајеву, Новом Саду, Лозници, Загребу, Панчеву, Брусу, Мајданпеку, Лесковцу, Добоју, Сомбору…

Њене фотографије се налазе у колекцијама Музеја примењене уметности, Музеја позоришне уметности  Србије, Удружења драмских уметника Србије, Међународном културном центру у Београду, као и у Завичајном музеју у Бару.

………….

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Владимир Секулић – ХОТЕЛ СА ЧЕТИРИ ЗВЕЗДИЦЕ
5. 12. 2019 – 6. 1. 2020.

Самостална изложба Владимира Секулића под називом Хотел са четири звездице је амбијентална инсталација која у простору галерије покушава да рекреира исечак из ауторове прошлости, једног detour-а из 2003. године. Аутор прилаже кратки путопис или прилог/стејтмент који је написан у форми путописа где детаљно објашњава околности и ситуацију коју би ова изложба требало да рекреира. Насупрот многим актуелним темама и феноменима којима се Владимир иначе бави у свом уметничком истраживању (друштво, политика, економија, популарна култура, технологија, итд), сада се, на неки начин, носталгично враћа у прошлост. Прича, њена форма и елементи, поставка, не алудира на жал за нечим проживљеним, није патетична – њена битна карактеристика се огледа у евоцирању сећања на неспутану слободу, спонтаност, рану младост и осећај бесмртности.

Владимир Секулић дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду 2011. године. Превасходно се бави документаристичким обликом ликовног изражавања, тематски представљајући специфичне ситуације из савременог друштва. Ради у пољу цртежа, слике и кратке приче, са тематским фокусом на субверзивне моменте.  Добитник је прве награде за цртеж Фондације Владимир Величковић за 2015. годину. Излагао је самостално и на многим групним изложбама и фестивалима у земљи и региону.
………….

Галерија Podroom – Кнез Михаилова 6/-1
Немирна слика, неодлучан поглед
5. 12. 2019 – 6. 1. 2020.Уметници: Мартина Анагностоу, Мелани Аронсон , Лове Екенберг, Маиа Гузберти, Анџелика Хармс, Тина Јоне, „Noncitizen“, Јохана Шартау, Андреј Славик, Јоана Туркан, Хулиа Варела, Дафне Керамидас

Кустоскиња: Леа Вене

Изложба се бави ауторефлексивним уметничким праксама и сваки позвани аутор настоји да поново састави своју личну и професионалну етику репрезентације. Изабрани радови редефинишу различите репрезентације које ми сами изнова стварамо али и нужни прекид са континуитетом стереотипних и проблематичних репрезентација с којима се свакодневно сусрећемо. Уметници преводе и тумаче своје схватање визуелне етике у својим свакодневним животима, личним породичним причама, институционалним оквирима, уметничким праксама, праксама стварања и конзумирања слике. Ова изложба је позив на дијалог о томе како можемо заједнички радити и залагати се за критички, етички, ауторефлексивни и еманципаторски дискурс о продукцији слике данас.

*Noncitizen је номадски филмски и културни пројекат који се бави проблематиком прогона, граница, права на остваривање права и слободом кретања www.noncitizen.se

 

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом, државним и верским празницима.
Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...