Promocija knjige Studije filma i /ekranskih/ medija – Srbija 3.0 Nevena Daković (ur.) / 9.12. / 17.00

09.12.2019., 17:00

Promocija knjige Studije filma i /ekranskih/ medija – Srbija 3.0 održaće se u ponedeljak, 9. decembra sa početkom u 17.00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda, koju je uredila Nevena Daković, a izdavač je Filmski centar Srbije.

Na promociji će govoriti:

Maša Seničić, dramaturg i pesnikinja
Ivan Velisavljević, filmski kritičar
Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičar

O knjizi su napisali:

Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0 pružaju iscrpan analitički i interpretativni uvid u konstituisanje i razvoj polja Studija filma i njegovih srodnih medijskih „pojavnosti” u trećem milenijumu. Nastavljajući tragom teorije filma – na način na koji ju je mapirao dr Dušan Stojanović – dr Nevena Daković, pažljivim odabirom radova teoretičara VII umetnosti i novih medija posvećenih pre svega srpskom filmu, daje snažne argumente vrednosti, vitalnosti i popularnosti nacionalne kinematografije. Izvesno, dobro strukturisana i „umrežena” celina potvrđuje konačno čvrsto uspostavljene, određene i institucionalizovane Studije filma (i ekranskih medija) na ovim prostorima.

dr Bojan Jović, Institut za književnost i umetnost, Beograd

Knjiga Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0 pripada krugu izvrsnih svetskih teorijskih publikacija jer znalački usmerava čitaoca prema materijalu za dalje upoznavanje sa teorijom filma i dubinski tumači naslove i teme koje njeni autori promišljaju. Posebna je po tome što su njeni pojedini autori podjednako uključeni i u filmsku praksu i u teoriju, što je čini retkim teorijskim štivom iz pera nekoga ko se veoma dobro razume u film i ume da ga snimi. To je autohtono obeležje beogradske škole filma – profesori i alumni FDU, teoretičari, doktori nauka i filmmaker-i – koje treba da sačuvamo.

Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičar

Obuhvatna knjiga, Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0 delo je prestižne grupe autora i urednice, dr Nevene Daković, koji svestrano mapiraju ideju studija filma u Srbiji u multimedijalnom i polivalentnom XXI veku. Transpozicija jugoslovenskih narativa u postjugoslovenski metakontekst stvara novu strategiju teorijske oblasti – od metodološki „konzervativnog” tumačenja filma do analize njegovih transformacija u sve ekranske izazove epohe (veb, gejming itd.) – čineći knjigu ključnim delom za tumačenje prošlosti, sadašnjosti i svakako budućnosti filma i kinematografije na ovim prostorima.

dr Aleksandar Janković, FDU, Beograd

 

Ulaz je slobodan, dobro došli.

Loading...