Волфганг Шмале ШТА ЋЕ БИТИ СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ?

02.12.2019., 12:00

Културни центар Београда и Издавачка кућа Clio позивају вас на децембарски тематски Арт бранч и сусрет са Волфгангом Шмалеом аутором књиге ШТА ЋЕ БИТИ СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ? Историја и будућност

Галерија Артгет, Трг Републике 5/I
Понедељак, 2. децембар у 12.00

Гости:
Јово Бакић / Миша Ђурковић / Зоран Хамовић

У жижи интересовања не само европске него и светске јавности је питање шта ће се догодити са Европом, односно Европском унијом. За Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору то је посебно важно, јер се ове државе спремају да постану чланице Уније. Суочени са Брегзитом и финансијском кризом, популизмом и страхом од растуће деснице, чини се да постоји само избор између сукоба и стагнације. Очима историчара и ставом убеђеног Европљанина, Волфганг Шмале истражује корене најважнијих појава и размишља о односу између нације и Европе. Нјегово дело охрабрује, јер, изнад свега, показује како Европска унија може пронаћи свој пут у будућности. Књига даје стручне и корисне одговоре, намењене студентима, стручњацима из области политичких студија, историје, права, социологије и других друштвених наука, као и невладиним организацијама и медијским посленицима.

Волфганг Шмале професор је савремене историје на Универзитету у Бечу. Члан је Европске академије наука и уметности као и Academia Europaea. Члан је Научног савета Куће Европске историје (Брисел). Бави се истраживањем људских права и студијама културе. У свом блогу „Моја Европа“ (https://wolfgangschmale.eu/ ) коментарише актуелна политичка дешавања. Његова најзначајнија дела су: E-Learning Geschichte (2007), Bauerlicher Widerstand: Gerichte und Rechtsentwicklung in Frankreich (1986).

На српском језику објављене су његове књиге Историја европске идеје (Clio, 2003) и Историја мушкости у Европи 1450–2000. (Clio, 2011).

Loading...