Volfgang Šmale ŠTA ĆE BITI SA EVROPSKOM UNIJOM?

02.12.2019., 12:00

Kulturni centar Beograda i Izdavačka kuća Clio pozivaju vas na decembarski tematski Art branč i susret sa Volfgangom Šmaleom autorom knjige ŠTA ĆE BITI SA EVROPSKOM UNIJOM? Istorija i budućnost

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Ponedeljak, 2. decembar u 12.00

Gosti:
Jovo Bakić / Miša Đurković / Zoran Hamović

U žiži interesovanja ne samo evropske nego i svetske javnosti je pitanje šta će se dogoditi sa Evropom, odnosno Evropskom unijom. Za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru to je posebno važno, jer se ove države spremaju da postanu članice Unije. Suočeni sa Bregzitom i finansijskom krizom, populizmom i strahom od rastuće desnice, čini se da postoji samo izbor između sukoba i stagnacije. Očima istoričara i stavom ubeđenog Evropljanina, Volfgang Šmale istražuje korene najvažnijih pojava i razmišlja o odnosu između nacije i Evrope. Njegovo delo ohrabruje, jer, iznad svega, pokazuje kako Evropska unija može pronaći svoj put u budućnosti. Knjiga daje stručne i korisne odgovore, namenjene studentima, stručnjacima iz oblasti političkih studija, istorije, prava, sociologije i drugih društvenih nauka, kao i nevladinim organizacijama i medijskim poslenicima.

Volfgang Šmale profesor je savremene istorije na Univerzitetu u Beču. Član je Evropske akademije nauka i umetnosti kao i Academia Europaea. Član je Naučnog saveta Kuće Evropske istorije (Brisel). Bavi se istraživanjem ljudskih prava i studijama kulture. U svom blogu „Moja Evropa“ (https://wolfgangschmale.eu/ ) komentariše aktuelna politička dešavanja. Njegova najznačajnija dela su: E-Learning Geschichte (2007), Bauerlicher Widerstand: Gerichte und Rechtsentwicklung in Frankreich (1986).

Na srpskom jeziku objavljene su njegove knjige Istorija evropske ideje (Clio, 2003) i Istorija muškosti u Evropi 1450–2000. (Clio, 2011).

Loading...