Dodela Nagrade „Nebojša Popović“ za 2019. godinu i filmski maraton

11.01.2020., 20:00

Fotografija: Aleksandar Rajković

Dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2019. godinu je MIROLJUB STOJANOVIĆ,
filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju NAGRADU „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA DOPRINOS PROMOCIJI I KRITIČKOM PROMIŠLJANJU FILMSKE UMETNOSTI I KULTURE.

Dobitnik nagrade za 2019. godinu je
MIROLJUB STOJANOVIĆ
za dugogodišnje posvećeno promovisanje najviših vrednosti u filmskoj umetnosti kroz svoje filmske kritike, autorske tekstove, uređivanje knjiga u Filmskom centru Srbije i javne nastupe

Žiri u sastavu Jugoslav Pantelić (predsednik), Mara Prohaska Marković i Stefan Ivančić (članovi), svoju jednoglasnu odluku je obrazložio na sledeće način:

Miroljub Stojanović je urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, filmski kritičar u brojnim dnevnim i nedeljnim listovima i mesečnicima, veliki poznavalac ove umetnosti koji svojim raznovrsnim i posvećenim delovanjem značajno doprinosi njenoj popularizaciji zasnovanoj na najvišim vrednostima.

Stojanović je svoje radove objavljivao  u više od 40  časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija. Filmski je kritičar NIN-a, sarađuje sa dnevnim novinama Politika, Danas, Blic…Izvornim radovima zastupljen je u tridesetak filmskih knjiga. Tekstovi o filmu su mu prevedeni na šest jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, tribine i predavanja. Bavljenje azijskim filmom i azijskim kulturama (boravio u 24 azijske zemlje) u žiži je njegovih interesovanja (s posebnim akcentima na indijskom i filipinskom filmu). Kao urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije godinama znalački i sa rafinmanom bira i uređuje knjige o filmskoj umetnosti u širokom tematskom i žanrovskom rasponu, od autopoetičkih svedočanstva i autorskih opusa filmskih stvaralaca do značajnih studija u oblasti teorije, filozofije, estetike i istorije filma i njegovih veza sa drugim umetničkim i naučnim oblastima. I ovim knjigama eminentnih domaćih i stranih autora, jedinstvenim u našoj kulturi, kao i celokupnom svojim posvećenim i mnogostranim delovanjem na afirmaciji najviših vrednosti u filmskoj umetnosti i kulturi stvorio je i stvara legat za dolazeće generacije filmskih gledalaca/čitalaca, autora i istraživača.

Nagrada „Nebojša Popović“ će ovogodišnjem dobitniku biti uručena u subotu, 11. januara 2020. u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okružju filmskog maratona koji je koncipirao Milan Vlajčić, laureat Nagrade za 2018. godinu.

Filmski centar Srbije obezbeđuje Nagradu koju čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, kao i pravo i privilegija dobitnika Nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele Nagrade za narednu godinu.

* * *

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

FILMSKI MARATON

Selektor programa: MILAN VLAJČIĆ
laureat Nagrade „Nebojša Popović“ za 2018. godinu

12.00 DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ (Hrvatska, Srbija, Slovenija) 88’
Režija: Dana Budisavljević
Izuzetan i važan dokumentarno-igrani film o ženi koja je spasila više od 10.000 dece iz užasa Jasenovca. Istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

14.00 SLUČAJ MAKAVEJEV (Srbija) 74’
Režija: Goran Radovanović
Dokumentarac o zabrani kultnog filma „WR: Misterije organizma“ Dušana Makavejeva kombinije bogat arhivski amerijal sa savremenim svedočenjima.

16.00 HLADNI RAT (Poljska, Velika Britanija, Francuska) 89’
Režija: Pavel Pavlikovski
Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim. Drama epohe, ovenčana nagradom za najbolju režiju u Kanu.

18.00 ZEMLJA MEDA (Severna Makedonija) 87’
Režija: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Fascinantni, vizuelno i emotivno uzbudljiv dokmentarac o pčelarki posvećenoj divljim pčelama. Njujork Tajms je upravo proglasio ovo ostvarenje najboljim filmom u 2019.

20.00 URUČENJE NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“

21.00 AJVAR (Srbija) 101’
Režija: Ana Maria Rosi
Bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu dolazi za praznike u Srbiju. U prazničnoj atmosferi porodične tajne isplivavaju na videlo.

Cena ulaznice je 100 dinara.

DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

Loading...