Концерт дуа Растка Поповића и Маријане Савов-Стојановић

23.01.2020., 20:00

Пијанисткиња Маријана Савов-Стојановић и виолиста Растко Поповић чине дуо који се бави уметничким истраживањем и интерпретацијом репертора за виолу и клавир ослањајући се на принципе историјски информисане праксе извођења. Резултат њиховог рада је и серија концерата Између Баха и Брамса.

Између Баха и Брамса IV

Јохан Непомук Хумл
Соната за виолу и фортепиано у Ес-дуру, oп. 5/3
Allegro moderato
Adagio cantabile
Rondo. Allegro con moto

Феликс Менделсон Бартолди
Соната за виолу и фортепиано у це-молу (1824)
Adagio – Allegro
Menuetto – Allegro molto
Andante con variazioni

Биографије:
Растко Поповић је завршио дипломске, специјалистичке и докторске академске студије виоле на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду у класи проф. Дејана Млађеновића. Мастер студије виоле је завршио у Норвешкој на Универзитету у Ставангеру. Школовање је завршио са највишим оценама. Похађао је бројне мајсторске курсеве виоле, камерне и ране музике код реномираних уметника. Освојио је награде на националним и међународним такмичењима, а између осталог 2004. је освојио другу награду на Међународном такмичењу Музичке омладине Македоније Музичари новог миленијума. У периоду од 2002. до 2011. године свирао је у различитим оркестарским саставима: Jeunesses Musicales World Orchestra (2002/03), Гудачи Светог Ђорђа (2004/05), Симфонијски оркестар РТС-а, Stavanger Symphony Orchestra (Норвешка), итд. Тренутно предаје Методику наставе гудачких инструмената у звању доцента на Факултету музичке уметности у Београду. Активно се бави историјски информисаном праксом извођења музике 17. и 18. века као стални члан ансамбла Београдски барок. Свет савремене и алтернативне музике истражује и кроз свирање електричне виоле – 2006. године је започео ауторски уметнички пројекат Сам свој сопствени рингишпил посвећен електричној виоли као примарном музичком медију.

Маријана Савов-Стојановић рођена је у Београду, где је завршила основну музичку школу у класи проф. Јелице Веселиновић и средњу музичку школу у класи проф. Милене Митић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Игора Ласка. Магистрирала је на Универзитету Џорџије у класи проф. Евгенија Ривкина. Две године се потом усавршавала код проф. Олге Радосављевић на Кливлендском конзерваторијуму. За време студија у Америци радила је и као професор клавира и корепетирор. Похађала је више курсева на којима је радила са професорима Арбом Валдмом, Сијавусом Гаџијевим, Еленом Гречниковом и другима. Током школовања била је награђивана на такмичењима ученика и студената музике. Неступала је на концертима у земљи и иностранству – као солиста и у камерним ансамблима. Од 2008. до 2013. године  свирала је у клавирском дуу са Ланом Родић наступајући у културним центрима Београда и Руме, галерији САНУ, Студентском културном центру у Београду, Српском културном центру у Паризу и на такмичењу Едвард  Григ у Ослу. Од 2003. године ангажована је у Музичкој школи Јосип Славенски у Београду као професор-корепетитор.

Loading...