Концерт пијанисткиње Јоване Николов

20.01.2020., 20:00

На концерту ће наступити и гошћа, као чланица клавирског дуа Јована Николов и Олга Антонина Ранковић.

Програм:
Сергеј Прокофјев
Соната бр. 4 у це–молу, оп. 29
Allegro molto sostenuto
Andante assai
Allegro con brio, ma non leggiere

Фредерик Шопен
Скерцо бр. 2 у бе–молу, оп. 31
Јована Николов

Сесил Шаминад
Романтични комади бр. 2, 3 и 6

Франсис Пуленк
Соната за клавир четвороручно
Prélude – Modéré
Rustique – Naif et lent
Final – Très vite
Клавирски дуо Јована Николов и Олга Антонина Ранковић

 

Биографије:
Јована Николов (Београд, 1998) је рано показала интересовање за музику и почела је да свира клавир са осам година у класи проф. Даворке Полојац. Завршила је СМШ Коста Манојловић у Земуну у класи проф. Синише Радојчића. Тренутно је студент четврте године основних академских студија на ФМУ у Београду у класи ванд. проф. Наташе Митровић. Ове године учествује у Ерасмус програму размене студената и један семестар похађа на Конзерваторијуму музике у Трсту у класи проф. Масима Гона.
Од 2009. године је члан Београдске дечје филхармоније. Учествовала је на бројним међународним и републичким такмичењима и фестивалима где је имала запажене резултате као солиста и са камерним ансамблима, а истичу се трећа награда на Међународном такмичењу пијаниста Петар Коњовић и две године за редом друга награда на Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу. Имала је запажен наступ на Шопенијади 2011. године, као најмлађи учесник. Добитница је прве награде на Међународном такмичењу младих пијаниста у Смедереву (2017, 2018). Наступала је у значајним салама Београда (Коларац, Сала Београдске филхармоније, СКЦ…) као солиста и са камерним ансамблима. Године 2016. је одржала солистички концерт у Артгету. Члан је удружења младих уметника Виво од 2011. године, и редовно наступају у камерном саставу Виво.
Такође је учествовала на савсковеначком Урбан фесту и хуманитарним концертима Другари за Лидију и за децу у Звечанској. Члан је певачког друштва Иво Лола Рибар.

Олга Антонина Ранковић (Београд, 1998) је почела да учи да свира клавир са осам година у МШ Др Војислав Вучковић у Београду у класи проф. Бранке Жиравац у чијој класи је завршила и средњу школу. Тренутно је студент четврте године основних академских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Ненада Радића.
Наступала је на такмичењима из клавира, камерне музике и солфеђа. Издваја се трећа награда на Међународном такмичењу Даворин Јенко (2014, 2016). Учествовала је на кампу класичне музике у Зајечару (2015). За постигнуте успехе на такмичењима у више наврата је награђена од државног фонда за младе таленте Доситеја и општине Стари град, као и стипендије за најбоље студенте коју додељује Република Србија.
Учествовала је на више концерата наступајући као солиста и извођач у камерним саставима, и то у КЦ Чукарица, Народној библиотеци Србије, Кући Краља Петра, Сали ФМУ, Гварнеријусу, Сали Београдске филхармоније и УК Пароброд.
Тренутно ради као корепетитор у школи класичног балета у оквиру Балетског центра Ана Пфлуг.

 

Loading...