Koncert violinistkinje Katarine Vasiljević i pijanistkinje Jasmine Raković

27.01.2020., 21:00

Katarina Vasiljević je učenica 4. razreda SMŠ Mokranjac u klasi prof. Vladimira Vasiljevića. Laureat je republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu.

Program:
Aram Hačaturjan
Koncert za violinu u de–molu
Allegro con fermezza
Andante sostenuto
Allegro vivace

Nikolo Paganini
Kapris br. 16

Biografije:
Katarina Vasiljević (Beograd, 2004) je učenica četvrtog razreda SMŠ Mokranjac u klasi prof. Vladimira Vasiljevića. Laureat je republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu, a izdvajaju se RT ZMBSS, Stringfest, Talenti Evrope (Slovačka), Premio Clivis (Rim) i Aleksandar Glazunov (Pariz). Dobitnik je nagrada Milorad i Zagorka Apostolović i Marija Petrović i Janko Ristić koje dodeljuje MŠ Mokranjac za najbolju interpretaciju dela i najboljeg učenika gudačkog odseka, kao i nagrade Jelena Lela Abramović na festivalu Radost muziciranja u organizaciji udruženja Mokranjac.
Nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Pragu, Minhenu, Parizu i Narniju. Održala je resital na 9. Međunarodnom muzičkom festivalu Konstantinus u Nišu. Nastupala je kao solistkinja sa Orkestrom MŠ Mokranjac, Simfonijskim orkestrom RTS-a (u Zadužbini Ilije M. Kolarca) i Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički, a takođe i kao predstavnik Muzičke produkcije RTS-a sa Simfonijskim orkestrom Predsednika Ruske Federacije u Georgijevskoj sali u Kremlju na festivalu mladih umetnika Melodija pokoljenja.
Pohađala je majstorske kurseve Dejana Mihailovića, Nemanje Radulovića, Jasne Maksimović, Jurija Žislina, Madlen Stokić Vasiljević i drugih. Svira na violini poznatog majstora Nikole Vasića. Instrument je ustupljen ljubaznošću i plemenitim angažovanjem udruženja Prijatelji srpske kulture, čiji je prvi stipendista ova mlada violinistkinja.

Jasmina Raković završila je osnovne, master i specijalističke studije klavira na FMU u Beogradu u klasama prof. Nataše Mitrović i prof. Ninoslava Živkovića. Usavršavala se u Holandiji, na Konzervatorijumu u Amsterdamu u klasi prof. Franka van de Lara. Od 2014. godine zaposlena je u MŠ Mokranjac u Beogradu kao klavirski saradnik na gudačkom odseku. Redovno nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Brisel, Minhen, Barselona, Prag, Milano, Rim). Usavršavala se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar, Majkl Lesli i Vladimir Stojnić, zahvaljujući kome učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. U oblasti kamerne muzike se usavršavala kod violončeliste Aner Bilsme i Džefa Koena, Tami Kanazave i Juval Admonija. Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici, Konstantinus u Nišu i drugi. Član je trija Music fora While sa baritonom Stefanom Hadžićem i violončelistom Nenadom Uskokovićem, kao i klavirskog dua Barabar sa pijanistkinjom Ružicom Gojković, sa kojom je 2018. godine osvojila treću nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji. Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić.

 

Loading...