Концерт виолинисткиње Катарине Васиљевић и пијанисткиње Јасмине Раковић

27.01.2020., 21:00

Катарина Васиљевић је ученица 4. разреда СМШ Мокрањац у класи проф. Владимира Васиљевића. Лауреат је републичких и међународних такмичења у земљи и иностранству.

Програм:
Арам Хачатурјан
Концерт за виолину у де–молу
Allegro con fermezza
Andante sostenuto
Allegro vivace

Николо Паганини
Каприс бр. 16

Биографије:
Катарина Васиљевић (Београд, 2004) је ученица четвртог разреда СМШ Мокрањац у класи проф. Владимира Васиљевића. Лауреат је републичких и међународних такмичења у земљи и иностранству, а издвајају се РТ ЗМБСС, Стрингфест, Таленти Европе (Словачка), Premio Clivis (Рим) и Александар Глазунов (Париз). Добитник је награда Милорад и Загорка Апостоловић и Марија Петровић и Јанко Ристић које додељује МШ Мокрањац за најбољу интерпретацију дела и најбољег ученика гудачког одсека, као и награде Јелена Лела Абрамовић на фестивалу Радост музицирања у организацији удружења Мокрањац.
Наступала је на концертима и реситалима у Београду, Прагу, Минхену, Паризу и Нарнију. Одржала је реситал на 9. Међународном музичком фестивалу Константинус у Нишу. Наступала је као солисткиња са Оркестром МШ Мокрањац, Симфонијским оркестром РТС-а (у Задужбини Илије М. Коларца) и Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички, а такође и као представник Музичке продукције РТС-а са Симфонијским оркестром Председника Руске Федерације у Георгијевској сали у Кремљу на фестивалу младих уметника Мелодија покољења.
Похађала је мајсторске курсеве Дејана Михаиловића, Немање Радуловића, Јасне Максимовић, Јурија Жислина, Мадлен Стокић Васиљевић и других. Свира на виолини познатог мајстора Николе Васића. Инструмент је уступљен љубазношћу и племенитим ангажовањем удружења Пријатељи српске културе, чији је први стипендиста ова млада виолинисткиња.

Јасмина Раковић завршила је основне, мастер и специјалистичке студије клавира на ФМУ у Београду у класама проф. Наташе Митровић и проф. Нинослава Живковића. Усавршавала се у Холандији, на Конзерваторијуму у Амстердаму у класи проф. Франка ван де Лара. Од 2014. године запослена је у МШ Мокрањац у Београду као клавирски сарадник на гудачком одсеку. Редовно наступа као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Брисел, Минхен, Барселона, Праг, Милано, Рим). Усавршавала се на мајсторским курсевима код значајних пијаниста и педагога као што су Дмитри Башкиров, Хакон Аустбо, Дмитри Алексејев, Феликс Готлиб, Тамаш Унгар, Мајкл Лесли и Владимир Стојнић, захваљујући коме учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. У области камерне музике се усавршавала код виолончелисте Анер Билсме и Џефа Коена, Тами Каназаве и Јувал Адмонија. Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици, Константинус у Нишу и други. Члан је трија Music fora While са баритоном Стефаном Хаџићем и виолончелистом Ненадом Ускоковићем, као и клавирског дуа Барабар са пијанисткињом Ружицом Гојковић, са којом је 2018. године освојила трећу награду на међународном такмичењу Chopin Roma у Италији. Активно сарађује са виолинисткињом Мином Алексић.

 

Loading...