Koncert violinistkinje Tare Laban i pijanistkinje Jasmine Raković

27.01.2020., 20:00

Mlada violinistkinja Tara Laban je učenica prvog razreda Srednje muzičke škole Mokranjac u klasi prof. Vladimira Vasiljevića.

Program:
Tomazo Vitali
Čakona

Jozef Suk
Appassionato

Šarl Ogist Berio
Baletske scene, op. 100

Ernest Bloh
Nigun iz Bal Šem

David Poper
Preslica, op. 55/1

Biografije:
Tara Laban (2005) je počela da svira violinu sa osam godina i usavršavala se kod poznatih violinista i pedagoga. Trenutno je učenica prvog razreda SMŠ Mokranjac. Osvojila je prestižne nagrade na takmičenjima, a izdvajaju se prva nagrada (solista) i proglašenje laureata (kamerna muzika) na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola (2016), druga (2018) i prva nagrada na Stringfestu (Sremska Mitrovica, 2017), prve nagrade na internacionalnom takmičenju Petar Stanojević (Ub, 2014), međunarodnom takmičenju Fantast (2017), Međunarodnim susretima violinista u Sremskim Karlovcima, gde je dobitnik i specijalne nagrade Ružica Kovač, kao i na prestižnom takmičenju Eugen Cutenau (Temišvar, 2019). Tara Laban je dobitnica Specijalne nagrade za interpretaciju Jelena Lela Abramović, koju dodeljuje Udruženje Mokranjac. Predstavljala je školu na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije i ponela prve nagrade u sve tri kategorije (solista, kamerni sastav i orkestar). Bila je učesnica muzičkog seminara i festivala Mozzart Italia u Narniju (2018, 2019), gde je imala i zapažene nastupe. Član je i solista Regionalne dečje filharmonije sa kojom je ove godine nastupila kao solista u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Nosilac je stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda.

Jasmina Raković završila je osnovne, master i specijalističke studije klavira na FMU u Beogradu u klasama prof. Nataše Mitrović i prof. Ninoslava Živkovića. Usavršavala se u Holandiji, na Konzervatorijumu u Amsterdamu u klasi prof. Franka van de Lara. Od 2014. godine zaposlena je u MŠ Mokranjac u Beogradu kao klavirski saradnik na gudačkom odseku. Redovno nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Brisel, Minhen, Barselona, Prag, Milano, Rim). Usavršavala se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar, Majkl Lesli i Vladimir Stojnić, zahvaljujući kome učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. U oblasti kamerne muzike se usavršavala kod violončeliste Aner Bilsme i Džefa Koena, Tami Kanazave i Juval Admonija. Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici, Constantinus u Nišu i drugi. Član je trija Music fora While sa baritonom Stefanom Hadžićem i violončelistom Nenadom Uskokovićem, kao i klavirskog dua Barabar sa pijanistkinjom Ružicom Gojković, sa kojom je 2018. godine osvojila treću nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji. Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić.

Loading...