Концерт виолинисткиње Таре Лабан и пијанисткиње Јасмине Раковић

27.01.2020., 20:00

Млада виолинисткиња Тара Лабан је ученица првог разреда Средње музичке школе Мокрањац у класи проф. Владимира Васиљевића.

Програм:
Томазо Витали
Чакона

Јозеф Сук
Appassionato

Шарл Огист Берио
Балетске сцене, оп. 100

Ернест Блох
Нигун из Бал Шем

Давид Попер
Преслица, oп. 55/1

Биографије:
Тара Лабан (2005) је почела да свира виолину са осам година и усавршавала се код познатих виолиниста и педагога. Тренутно је ученица првог разреда СМШ Мокрањац. Освојила је престижне награде на такмичењима, а издвајају се прва награда (солиста) и проглашење лауреата (камерна музика) на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа (2016), друга (2018) и прва награда на Стрингфесту (Сремска Митровица, 2017), прве награде на интернационалном такмичењу Петар Станојевић (Уб, 2014), међународном такмичењу Фантаст (2017), Међународним сусретима виолиниста у Сремским Карловцима, где је добитник и специјалне награде Ружица Ковач, као и на престижном такмичењу Eugen Cutenau (Темишвар, 2019). Тара Лабан је добитница Специјалне награде за интерпретацију Јелена Лела Абрамовић, коју додељује Удружење Мокрањац. Представљала је школу на Фестивалу музичких и балетских школа Србије и понела прве награде у све три категорије (солиста, камерни састав и оркестар). Била је учесница музичког семинара и фестивала Mozzart Italia у Нарнију (2018, 2019), где је имала и запажене наступе. Члан је и солиста Регионалне дечје филхармоније са којом је ове године наступила као солиста у Народном позоришту у Сарајеву. Носилац је стипендије Фондације за младе таленте града Београда.

Јасмина Раковић завршила је основне, мастер и специјалистичке студије клавира на ФМУ у Београду у класама проф. Наташе Митровић и проф. Нинослава Живковића. Усавршавала се у Холандији, на Конзерваторијуму у Амстердаму у класи проф. Франка ван де Лара. Од 2014. године запослена је у МШ Мокрањац у Београду као клавирски сарадник на гудачком одсеку. Редовно наступа као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Брисел, Минхен, Барселона, Праг, Милано, Рим). Усавршавала се на мајсторским курсевима код значајних пијаниста и педагога као што су Дмитри Башкиров, Хакон Аустбо, Дмитри Алексејев, Феликс Готлиб, Тамаш Унгар, Мајкл Лесли и Владимир Стојнић, захваљујући коме учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. У области камерне музике се усавршавала код виолончелисте Анер Билсме и Џефа Коена, Тами Каназаве и Јувал Адмонија. Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици, Constantinus у Нишу и други. Члан је трија Music fora While са баритоном Стефаном Хаџићем и виолончелистом Ненадом Ускоковићем, као и клавирског дуа Барабар са пијанисткињом Ружицом Гојковић, са којом је 2018. године освојила трећу награду на међународном такмичењу Chopin Roma у Италији. Активно сарађује са виолинисткињом Мином Алексић.

Loading...