OSVETLJENJE Marija Ratković

25.01.2020., 18:00

Foto Dragan Mandić

Likovna galerija
Knez Mihailova 6

25. 01.2020 u 18.00

OSVETLJENJE
Marija Ratković
Gost komentara: Bob Milošević

MOJ KOMENTAR je programski ciklus koji se bavi percepcijom izložbi i koncipiranjem zanimljivih tema kojima se izložbe bave kroz autentičnu vizuru gosta- autora.

Marija Ratković je teoretičarka umetnosti i medija a Izvanredni Bob (Bob Milošević) je pseudonim našeg ”najskupljeg” dizajnera svetla i vizuelnog umetnika u mediju svetlosnih instalacija Miroslava Sretenovića. Razgovaraćemo o kuriranju izložbe kao autorskom delu, o pitanju otvorenog dela i poziciji autorke/autora – ne samo unutar umetnosti već i unutar teorije. Kao komentar na izložbu Destruction and Recovery ponudićemo medijski eksperiment „nove“ postavke i njenih čitanja, a svetlosnom intervencijom kao medijem pokušaćemo da ispričamo priču o preispitivanju identiteta unutar izložbe kao autorskog koncepta. Pojam osvetliti koncept shvaćen je simbolički, ali i doslovno kako bi podstakao razgovor o arbitrarnosti značenja unutar podrazumevanih postavki i (ne)stabilnih odnosa moći i uloga unutar sistema umetnosti.

Sanja Kojić Mladenov,  dobitnica  Nagrade Lazar Trifunović za 2016, priredila je izložbu koja se bavi preispitivanjem rodnih uloga i odnosa, stereotipa, pozicija žene u društveno-političkim i umetničkim sistemima, kao i pitanjem identiteta. Aktuelni koncept pod nazivom  Destruction and Recovery povezuje rad umetnica međunarodne ali i umetničke scene Srbije kroz intermedijsku umetničku praksu autorki Sigalit Landau, Vesne Perunović, Selme Selman i Ane Vujović.

Posebno hvala magazinu Pc Press

Loading...