ОСВЕТЉЕЊЕ Марија Ратковић

25.01.2020., 18:00

Фото Драган Мандић

Ликовна галерија
Кнез Михаилова 6

25. 01.2020 у 18.00

ОСВЕТЉЕЊЕ
Марија Ратковић
Гост коментара: Боб Милошевић

МОЈ КОМЕНТАР је програмски циклус који се бави перцепцијом изложби и конципирањем занимљивих тема којима се изложбе баве кроз аутентичну визуру госта- аутора.

Mарија Ратковић је теоретичарка уметности и медија а Изванредни Боб (Боб Милошевић) је псеудоним нашег ”најскупљег” дизајнера светла и визуелног уметника у медију светлосних инсталација Мирослава Сретеновића. Разговараћемо о курирању изложбе као ауторском делу, о питању отвореног дела и позицији ауторке/аутора – не само унутар уметности већ и унутар теорије. Као коментар на изложбу Destruction and Recovery понудићемо медијски експеримент „нове“ поставке и њених читања, а светлосном интервенцијом као медијем покушаћемо да испричамо причу о преиспитивању идентитета унутар изложбе као ауторског концепта. Појам осветлити концепт схваћен је симболички, али и дословно како би подстакао разговор о арбитрарности значења унутар подразумеваних поставки и (не)стабилних односа моћи и улога унутар система уметности.

Сања Којић Младенов,  добитница  Награде Лазар Трифуновић за 2016, приредила је изложбу која се бави преиспитивањем родних улога и односа, стереотипа, позиција жене у друштвено-политичким и уметничким системима, као и питањем идентитета. Актуелни концепт под називом  Destruction and Recovery повезује рад уметница међународне али и уметничке сцене Србије кроз интермедијску уметничку праксу ауторки Сигалит Ландау, Весне Перуновић, Селме Селман и Ане Вујовић.

Посебно хвала магазину Pc Press

Loading...