Koncert fagotiste Mihajla Radivojevića i pijanistkinje Ane Pejović

10.02.2020., 21:00

Na koncertu će nastupiti i gošće flautistkinja Ana Kaličanin i mecosopran Mina Radivojević. Na programu su dela Džejkoba, V. F. Baha, Belinija, Čajkovskog i drugih autora.

Program:
Gordon Džejkob
Partita za fagot solo

Vilhelm Frideman Bah
Sonata u e–molu za flautu i kontinuo, F. 52
Allegro ma non tanto
Siciliano
Vivace

Vičenco Belini
Dolente immagine di Fille mia

Petar Iljič Čajkovski
Nokturno, op. 19/4 (obrada za fagot i klavir)

Đoakino Rosini
Cruda sorte, arija Izabele iz opere Italijanka u Alžiru

Klod Debisi
Sirinks za flautu solo

Karl Marija fon Veber
Koncert za fagot i orkestar u Ef–duru
I Allegro ma non troppo

Biografije:
Mihajlo Radivojević (Beograd, 1989) je završio osnovne i master studije na FMU u Beogradu u klasi prof. Mirka Isaeskog. Završio je magistarske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, u klasi renomiranog prof. Riharda Galera 2018. godine. Jedan je od malobrojnih stipendista fondacije Dr. Robert i Lina Til-Dur (Švajcarska).
Bio je aktivni učesnik majstorskih kurseva i časova sa profesorima kao što su Dag Jensen, Serđo Acolini, Karlo Kolombo, Matijas Rac, David Sejdl, Mihael Verba, Benedikt Dinkhauzer, Gotfrid Pokorni, Maurcio Paez, Tomaš Františ, Jaroslav Kubita i drugi. Godine 2016. je bio učesnik Letnje akademije Bečke filharmonije, u okviru koje je u više navrata izvodio binsku muziku na velikoj sceni Salcburškog festivala sa orkestrom Bečke filharmonije.
U bogatoj karijeri nastupao je sa orkestrima kao što je Kraljevski Koncertgebau orkestar iz Amsterdama, Bečki simfonijski orkestar, Kamerni orkestar Bečkog SO – Bečki koncertferajn, Bečki kamerni orkestar, Vebern simfonijski orkestar iz Beča, Mocart orkestar iz Beča, Hajdn simfonijski orkestar iz Beča, Simfonijski orkestar Forarlberga, Sinhron Stejdž iz Beča, i sa dirigentima kao što su Zubin Mehta, Semion Bičkov, Franc Velzer-Mest, Filip Jordan, Leopold Hager, Alan Altinoglu, Lahav Šani, Lorenco Vioti i drugi. Na brojnim takmičenjima je osvojio preko 20 prvih nagrada.
Bio je prvi fagotista Crnogorskog simfonijskog orkestra (2009–2014), kao i Simfonijskog orkestra HRT u Zagrebu (2018–2020). Od marta počinje da radi na poziciji prvog fagotiste Simfonijskog orkestra u Hofu (Nemačka).

Ana Kaličanin (1990) je završila osnovne i master studije na FMU, u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Godine 2018. je magistrirala na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, u klasi Valter Auera i Barbare Gisler Hase. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu, a usavršava se i na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u klasi Ervin Klambauera.
Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima Anton Eberst, Ohridski biseri, Mladi virtuoz, kao i treća nagrada na takmičenju duvačkih instrumenata Intermuzika (Austrija). Jedan je od malobrojnih stipendista fondacije Dr. Robert i Lina Til-Dur (Švajcarska) i Verner Trip Memorijalnog fonda (Austrija).
Usavršavala se sa svetski priznatim flautistima, kao što su Emanuel Paji, Kersten MekKol, Feliks Rengli, Andrea Liberkneht, Peter Lukas Graf, Mihael Kofler, Mišel Debost i Filip Bernold. Sarađivala je sa orkestrima kao što su Kraljevski koncertgebau orkestar Amsterdam, Tonkunstler orkestar Austrija, Nemačka filharmonija mladih, Vebern simfonijski orkestar iz Beča, Vebern kamerna filharmonija iz Beča, kao i sa dirigentima poput Zubina Mehte i Semiona Bičkova. Godine 2014. je položila audiciciju za Omladinski orkestar Gustav Maler, a 2018. godine audiciju za Letnju akademiju Bečke filharmonije Angelika Prokop.
Od 2019. godine je angažovana kao saradnik u nastavi prof. Ljubiše Jovanovića, na Katedri za duvačke instrumente na FMU. Od 2018. godine je zaposlena na poziciji druge flaute sa pikolom u Beogradskoj filharmoniji, a od 2017. godine kao honorarni saradnik SO RTS na poziciji prve flaute i stalni honorarni saradnik bečkog Rezidenc orkestra sa kojim nastupa više od 100 puta u sezoni.

Mina Radivojević, mecosopran, (Beograd, 1995) pohađa osnovne akademske studije solo pevanja u klasi red. prof. Anete Ilić. Zavšrila je master akademske studije na FMU u Beograd na Odseku za muzičku pedagogiju. Diplomirala je na Odseku za solo pevanje u klasi prof. Dejana Pešića, i klavir u klasi prof. Milice Sekulić u MŠ Stanković u Beogradu. Usavršavala se na majstorskim kursevima Zorana Todorovića, Milijane Nikolić, Jasmine Trumbetaš i Davida Bižića. Dobitnica je prvih nagrada na Republičkom takmičenju (2017, 2019), kao i na Međunarodnom takmičenju Lazar Jovanović (2016). Od 2017. je honorarni član Hora Radio-televizije Srbije. U okviru Operosa festivala (2018), kao član operskog hora, je učestvovala u produkciji opere Karmen Ž. Bizea. Takođe je bila učesnik na Internacionalnom festivalu ruske muzike Boljšoj (2016, 2017). U saradnji sa Orkestrom MŠ Stanković izvela je ariju Izabele iz opere Italijanka u Alžiru Đ. Rosinija na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine (2019), dok je sa Horom FMU u Beogradu, kao jedna od solista izvela delo Gloria A. Vivaldija u Sali Beogradske filharmonije.

Ana Pejović (Beograd) je završila Osnovnu i SMŠ Mokranjac u klasi prof. Katarine Šandorov, a osnovne i master studije na FMU u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Šandorova. Osvajala je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjma u disciplinama solo klavir i kamerna muzika, a izdvajaju se prva nagrada sa klavirskim trijom na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2012), prva nagrada na Promenadi klavirskih talenata SCG (2006), prva nagrada na Republičkom takmičenju iz kamerne muzike sa klavirskim trijom (2005), kao i prva nagrada na Festivalu muzičkih škola Srbije (2002). Takođe je osvojila prve nagrade na Republičkom takmičenju iz solfeđa (2006, 2003, 2001). Održala je nekoliko solističkih koncerata u SANU i Svečanoj sali MŠ Mokranjac. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Igora Laska i Mihaela Udea. Trenutno radi kao klavirski saradnik na gudačkom i duvačkom odseku u MŠ Živorad Grbić u Valjevu.

 

Loading...