Концерт фаготисте Михајла Радивојевића и пијанисткиње Ане Пејовић

10.02.2020., 21:00

На концерту ће наступити и гошће флаутисткиња Ана Каличанин и мецосопран Мина Радивојевић. На програму су дела Џејкоба, В. Ф. Баха, Белинија, Чајковског и других аутора.

Програм:
Гордон Џејкоб
Партита за фагот соло

Вилхелм Фридеман Бах
Соната у е–молу за флауту и континуо, F. 52
Allegro ma non tanto
Siciliano
Vivace

Виченцо Белини
Dolente immagine di Fille mia

Петар Иљич Чајковски
Ноктурно, оп. 19/4 (обрада за фагот и клавир)

Ђоакино Росини
Cruda sorte, арија Изабеле из опере Италијанка у Алжиру

Клод Дебиси
Сиринкс за флауту соло

Карл Марија фон Вебер
Концерт за фагот и оркестар у Еф–дуру
I Allegro ma non troppo

Биографије:
Михајло Радивојевић (Београд, 1989) је завршио основне и мастер студије на ФМУ у Београду у класи проф. Мирка Исаеског. Завршио је магистарске студије на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, у класи реномираног проф. Рихарда Галера 2018. године. Један је од малобројних стипендиста фондације Др. Роберт и Лина Тил-Дур (Швајцарска).
Био је активни учесник мајсторских курсева и часова са професорима као што су Даг Јенсен, Серђо Ацолини, Карло Коломбо, Матијас Рац, Давид Сејдл, Михаел Верба, Бенедикт Динкхаузер, Готфрид Покорни, Маурцио Паез, Томаш Франтиш, Јарослав Кубита и други. Године 2016. је био учесник Летње академије Бечке филхармоније, у оквиру које је у више наврата изводио бинску музику на великој сцени Салцбуршког фестивала са оркестром Бечке филхармоније.
У богатој каријери наступао је са оркестрима као што је Краљевски Концертгебау оркестар из Амстердама, Бечки симфонијски оркестар, Камерни оркестар Бечког СО – Бечки концертферајн, Бечки камерни оркестар, Веберн симфонијски оркестар из Беча, Моцарт оркестар из Беча, Хајдн симфонијски оркестар из Беча, Симфонијски оркестар Форарлберга, Синхрон Стејџ из Беча, и са диригентима као што су Зубин Мехта, Семион Бичков, Франц Велзер-Мест, Филип Јордан, Леополд Хагер, Алан Алтиноглу, Лахав Шани, Лоренцо Виоти и други. На бројним такмичењима је освојио преко 20 првих награда.
Био је први фаготиста Црногорског симфонијског оркестра (2009–2014), као и Симфонијског оркестра ХРТ у Загребу (2018–2020). Од марта почиње да ради на позицији првог фаготисте Симфонијског оркестра у Хофу (Немачка).

Ана Каличанин (1990) је завршила основне и мастер студије на ФМУ, у класи професора Љубише Јовановића. Године 2018. је магистрирала на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, у класи Валтер Ауера и Барбаре Гислер Хасе. Тренутно је студент докторских академских студија на ФМУ у Београду, а усавршава се и на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу у класи Ервин Кламбауера.
Добитник је бројних награда од којих се издвајају прве награде на такмичењима Антон Еберст, Охридски бисери, Млади виртуоз, као и трећа награда на такмичењу дувачких инструмената Интермузика (Аустрија). Један је од малобројних стипендиста фондације Др. Роберт и Лина Тил-Дур (Швајцарска) и Вернер Трип Меморијалног фонда (Аустрија).
Усавршавала се са светски признатим флаутистима, као што су Емануел Паји, Керстен МекКол, Феликс Ренгли, Андреа Либеркнехт, Петер Лукас Граф, Михаел Кофлер, Мишел Дебост и Филип Бернолд. Сарађивала је са оркестрима као што су Краљевски концертгебау оркестар Амстердам, Тонкунстлер оркестар Аустрија, Немачка филхармонија младих, Веберн симфонијски оркестар из Беча, Веберн камерна филхармонија из Беча, као и са диригентима попут Зубина Мехте и Семиона Бичкова. Године 2014. је положила аудицицију за Омладински оркестар Густав Малер, а 2018. године аудицију за Летњу академију Бечке филхармоније Ангелика Прокоп.
Од 2019. године је ангажована као сарадник у настави проф. Љубише Јовановића, на Катедри за дувачке инструменте на ФМУ. Од 2018. године је запослена на позицији друге флауте са пиколом у Београдској филхармонији, а од 2017. године као хонорарни сарадник СО РТС на позицији прве флауте и стални хонорарни сарадник бечког Резиденц оркестра са којим наступа више од 100 пута у сезони.

Мина Радивојевић, мецосопран, (Београд, 1995) похађа основне академске студије соло певања у класи ред. проф. Анете Илић. Завшрила је мастер академске студије на ФМУ у Београд на Одсеку за музичку педагогију. Дипломирала је на Одсеку за соло певање у класи проф. Дејана Пешића, и клавир у класи проф. Милице Секулић у МШ Станковић у Београду. Усавршавала се на мајсторским курсевима Зорана Тодоровића, Милијане Николић, Јасмине Трумбеташ и Давида Бижића. Добитница је првих награда на Републичком такмичењу (2017, 2019), као и на Међународном такмичењу Лазар Јовановић (2016). Од 2017. је хонорарни члан Хора Радио-телевизије Србије. У оквиру Опероса фестивала (2018), као члан оперског хора, је учествовала у продукцији опере Кармен Ж. Бизеа. Такође је била учесник на Интернационалном фестивалу руске музике Бољшој (2016, 2017). У сарадњи са Оркестром МШ Станковић извела је арију Изабеле из опере Италијанка у Алжиру Ђ. Росинија на великој сцени Коларчеве задужбине (2019), док је са Хором ФМУ у Београду, као једна од солиста извела дело Gloria А. Вивалдија у Сали Београдске филхармоније.

Ана Пејовић (Београд) је завршила Основну и СМШ Мокрањац у класи проф. Катарине Шандоров, а основне и мастер студије на ФМУ у Београду у класи проф. Александра Шандорова. Освајала је бројне награде на домаћим и међународним такмичењма у дисциплинама соло клавир и камерна музика, а издвајају се прва награда са клавирским тријом на Међународном такмичењу Даворин Јенко (2012), прва награда на Променади клавирских талената СЦГ (2006), прва награда на Републичком такмичењу из камерне музике са клавирским тријом (2005), као и прва награда на Фестивалу музичких школа Србије (2002). Такође је освојила прве награде на Републичком такмичењу из солфеђа (2006, 2003, 2001). Одржала је неколико солистичких концерата у САНУ и Свечаној сали МШ Мокрањац. Усавршавала се на мајсторским курсевима код Игора Ласка и Михаела Удеа. Тренутно ради као клавирски сарадник на гудачком и дувачком одсеку у МШ Живорад Грбић у Ваљеву.

 

Loading...