Концерт клавирског дуа „Метрополитен“

17.02.2020., 21:00

Клавирски дуо Метрополитен чине пијанистки Вања Шћепановић и Марија Тимотијевић, студенти докторских академских извођачких студија на Факултету музичке уметности у Београду. Дуо ће се представити публици фантазијама Франца Шуберта.

Програм:
Франц Шуберт
Фантазија за клавир четвороручно у Ге–дуру, D. 1 (1810)
Adagio – Allegro – Adagio
Allegretto
Presto – Allegretto – Presto – Andante – Adagio
Finale – Allegro maestoso

Фантазија за клавир четвороручно у ге–молу, D. 9 (1811)
Largo – Allegro – Tempo di Marcia – Allegro – Largo

Фантазија за клавир четвороручно у еф–молу, D. 940 (1828)
Allegro molto moderato
Largo
Scherzo – Allegro vivace
Finale – Allegro molto moderato

Биографије:
Клавирски дуо Метрополитен постоји од 2011. године и у свом првобитном саставу под овим именом наступале су пијанискиње Марија Гођевац и Марија Тимотијевић, које су изводиле претежно репертоар романтичарске клавирске литературе. Данас у измењеном саставу у клавирском дуу Метрополитен сарађују Вања Шћепановић и Марија Тимотијевић. Жеља за извођењем камерних дела домаћих аутора спојила је ова два уметника на Факултету музичке уметности у Београду. Дуо је заокупљен идејом извођења дела младих композитoра, од којих већину дела написаних за овај састав изводe премијерно, a потом их уврштаваjу у свој стандардни репертор и промовишу.

Марија Тимотијевић (Прокупље, 1987) је дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду на одсеку за клавир у класи Јокут Михаиловић, у чијој класи је завршила и специјалистичке студије (2013) са највишом оценом. Завршила је докторске студије (2019) на одсеку за клавир у класи Дејана Синадиновића са уметничким пројектом под називом Алегоријски концепти у музичком изразу као основ за грађење интерпретације Сонате оп. 5, бр. 1 Николаја Метнера и Сонате оп. 28, бр. 1 Сергеја Рахмањинова.
Први солистички концерт имала је у десетој години. Наступала је на многим такмичењима на којима је постигла изванредне успехе. Добитница је више од двадесет првих награда на републичком и међународном нивоу. Лауреат је Међународног такмичења Даворин Јенко (2013) као и Међународног такмичења Слобомир (2013).
Као солиста је наступала широм Србије, у Словенији, Хрватској, Мађарској, Аустрији, Италији, Шпанији и Француској. Под покровитељством Амбасаде Мађарске је учествовала у пројекту Лист Ференц. Први наступ са оркестром имала је у тринаестој години под диригентском палицом Ангела Шурева. На запаженом наступу са оркестром (2012) извела је Рапсодију на тему Паганинија С. Рахмањинова под диригентском палицом Ле Фи Фија. Године 2018. обележила је двадесетогодишњицу активног концертирања. Одржала је низ хуманитарних концерата и камерних реситала. Оснивач је клавирског дуа Метрополитен. Тренутно је ангажована у звању асистента на Одсеку за клавир на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу.

Вања Шћепановић је почео да свира клавир у једанаестој години. Након две године музичког образовања почео је сарадњу са руским педагогом Владимиром Бочкарјовом у чијој класи је дипломирао на Музичкој академији у Цетињу. Завршио је мастер и специјалистичке студије клавира на ФМУ у Београду. Одбранио је докторски уметнички пројекат Синестезија и улога боја у обликовању интерпретације у камерном делу ‘Квартет за крај времена‘ Оливијеа Месијана на Одсеку за камерну музику ФМУ.
Основао је Аратос трио заједно са виолинисткиеом Катарином Поповић и кларинетистом Михаилом Самораном. Трио је одржао целовечерњи концерт на затварању фестивала Nei Suoni Dei Luoghi у Театру Ђузепе Верди (Трст, 2018). На позив композитора Ивана Јевтића, Вања Шћепановић је извео његов Концерт за клавир, кларинет и камерни оркестар са УА Министарства одбране Станислав Бинички, под диригентском палицом Милице Јелић (2019).

 

 

Loading...