Koncert pijanistkinje Jelice Gligorijević

27.02.2020., 20:00

Koncertom pod nazivom Veče romantizma pijanistkinja Jelica Gligorijević će nam predstaviti čuvene kompozicije Roberta Šumana i Frederika Šopena.

Program:
Robert Šuman
Dečje scene, op. 15
Von fremden Ländern und Menschen
Curiose Geschichte
Hasche-Mann
Bittendes Kind
Glückes genug
Wichtige Bebebenheit
Träumerei
Am Camin
Ritter vom Steckenpferd
Fast zu ernst
Fürchtenmachen
Kind im Einschlummern
Der Dichter spricht

Frederik Šopen
Sonata br. 2 u be–molu, op. 35
Grave – Doppio movimento
Scherzo
Marche funèbre – Lento
Finale – Presto

Balada u ge–molu, op. 23

Balada u As–duru, op. 47

Biografija:
Jelica Gligorijević (Beograd) je završila osnovne i magistarske studije na FMU, u klasi prof. Mirjane Šuice-Babić. Dugi niz godina se usavršavala u Kijevu na Konzervatorijumu Čajkovski i u Moskvi, na istoimenom Konzervatorijumu kod istaknutih pedagoga A. M. Snegirjova i M. I. Lermana. Za vreme školovanja je osvojila četiri prve nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima.
Njena višedecenijska koncertna aktivnost obuhvata brojne solističke nastupe, kao i koncerte u kamernim sastavima širom bivše Jugoslavije, u Moskvi, Lavovu, Kijevu, Harkovu, Minsku, Dnjepropetrovsku i drugim gradovima. Snimala je za beogradske i kijevske radio i televizijske stanice. Član je UMUS-a od 2002. godine.
Repertoar uobličava u tematske koncerte, kao što su Veče sonata, Ruska muzika 20. veka, Mediteranska nota, Mocart – od devetogodišnjaka do zrele mladosti, nastupajući u salama Skupštine grada, KNU, Artget i SANU. Premijerno je izvela dela domaćih autora (Srpska savremena klavirska muzika) kao što su integralno izvođenje Zvona, op. 5 Vlastimira Trajkovića, Vizantijski mozaik u 9 slika Svetislava Božića, Noć nad Studenicommozaik za Jelicu Milane Stojadinović–Milić, i druga dela naših istaknutih kompozitora: Isidore Žebeljan, Aleksandra Vujića i Ivana Jevtića.
Takođe je posvećena kamernom muziciranju, pa je tako 2016. godine sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović izvela Mocartov Rekvijem za klavir četvororučno (obrada: K.Černija) u Kolarčevoj zadužbini.
Uporedo se bavi pedagogijom. Radila je kao profesor klavira u međunarodnoj školi Music and movement u Moskvi, i u MŠ Mokranjac. Od 2003. godine predaje na FMU u Beogradu na Katedri za klavir u zvanju redovnog profesora.
Godine 2013. je obeležila je 30 godina umetničkog rada ciklusom solstičkih koncerata u značajnim beogradskom dvoranama, kao i širom Srbije i Republike Srpske.

…Impresivna imaginacija, senzibilnost i raznovrsnost tonskog nijansiranja izrazite su karakteristike pijanizma Jelice Gligorijević.
Dušan Trbojević – sa završnog koncerta magistarskih studija, jun 1998.

Jelica Gligorijević, pijanistkinja koja posebno vlada delima krupne forme (20. veka) …Varijacije na temu Koreli Rahmanjinova ostaće zapamćene po prefinjenom i dubokom lirizmu koji, zapravo – centrira zamisao ovog dela…
M. Lerman, Sov. muzika, april 1986.

Loading...