Концерт пијанисткиње Јелице Глигоријевић

27.02.2020., 20:00

Концертом под називом Вече романтизма пијанисткиња Јелица Глигоријевић ће нам представити чувене композиције Роберта Шумана и Фредерика Шопена.

Програм:
Роберт Шуман
Дечје сцене, оп. 15
Von fremden Ländern und Menschen
Curiose Geschichte
Hasche-Mann
Bittendes Kind
Glückes genug
Wichtige Bebebenheit
Träumerei
Am Camin
Ritter vom Steckenpferd
Fast zu ernst
Fürchtenmachen
Kind im Einschlummern
Der Dichter spricht

Фредерик Шопен
Соната бр. 2 у бе–молу, оп. 35
Grave – Doppio movimento
Scherzo
Marche funèbre – Lento
Finale – Presto

Балада у ге–молу, оп. 23

Балада у Ас–дуру, оп. 47

Биографија:
Јелица Глигоријевић (Београд) je завршила основне и магистарске студије на ФМУ, у класи проф. Мирјане Шуице-Бабић. Дуги низ година се усавршавала у Кијеву на Конзерваторијуму Чајковски и у Москви, на истоименом Конзерваторијуму код истакнутих педагога А. М. Снегирјова и М. И. Лермана. За време школовања је освојила четири прве награде на републичким и савезним такмичењима.
Њена вишедеценијска концертна активност обухвата бројне солистичке наступе, као и концерте у камерним саставима широм бивше Југославије, у Москви, Лавову, Кијеву, Харкову, Минску, Дњепропетровску и другим градовима. Снимала је за београдске и кијевске радио и телевизијске станице. Члан је УМУС-а од 2002. године.
Репертоар уобличава у тематске концерте, као што су Вече соната, Руска музика 20. века, Медитеранска нота, Моцарт – од деветогодишњака до зреле младости, наступајући у салама Скупштине града, КНУ, Артгет и САНУ. Премијерно је извела дела домаћих аутора (Српска савремена клавирска музика) као што су интегрално извођење Звона, оп. 5 Властимира Трајковића, Византијски мозаик у 9 слика Светислава Божића, Ноћ над Студеницоммозаик за Јелицу Милане Стојадиновић–Милић, и друга дела наших истакнутих композитора: Исидоре Жебељан, Александра Вујића и Ивана Јевтића.
Такође је посвећена камерном музицирању, па је тако 2016. године са пијанисткињом Наталијом Младеновић извела Моцартов Реквијем за клавир четвороручно (обрада: К.Чернија) у Коларчевој задужбини.
Упоредо се бави педагогијом. Радила је као професор клавира у међународној школи Music and movement у Москви, и у МШ Мокрањац. Од 2003. године предаје на ФМУ у Београду на Катедри за клавир у звању редовног професора.
Године 2013. је обележила је 30 година уметничког рада циклусом солстичких концерата у значајним београдском дворанама, као и широм Србије и Републике Српске.

…Импресивна имагинација, сензибилност и разноврсност тонског нијансирања изразите су карактеристике пијанизма Јелице Глигоријевић.
Душан Трбојевић – са завршног концерта магистарских студија, јун 1998.

Јелица Глигоријевић, пијанисткиња која посебно влада делима крупне форме (20. века) …Варијације на тему Корели Рахмањинова остаће запамћене по префињеном и дубоком лиризму који, заправо – центрира замисао овог дела…
М. Лерман, Сов. музика, април 1986.

Loading...