Koncert studenata violončela FMU iz klase prof. Dragana Đorđevića

03.02.2020., 21:00

Na koncertu će nastupiti studenti Tijana Mihajlović, Damjan Stanković i Pavle Rakočević uz klavirsku saradnju višeg umetničkog saradnika, pijaniste Dušana Egerića. Koncert realizujemo u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

Program:
Bohuslav Martinu
Varijacije na slovačku narodnu melodiju
TIJANA MIHAJLOVIĆ

Johan Sebastijan Bah
iz Svite br. 5 u ce–molu, BWV 1011
I Preludijum
II Alemanda

Karlo Alfredo Pjati
Kapris br. 7

Đerđ Ligeti
Sonata za solo violončelo
Dialogo – Adagio, rubato, cantabile
Capriccio – Presto con slancio
DAMJAN STANKOVIĆ

Dmitrij Šostakovič
iz Sonate za violončelo i klavir u de–molu, op. 40
I Allegro non troppo
II Allegro
PAVLE RAKOČEVIĆ

Biografije:
Tijana Mihajlović (Sremska Mitrovica, 1997) svira violončelo od osme godine u klasi prof. Mirjane Lalošević. Završila je Osnovnu i SMŠ  Petar Krančević i za postignute izuzetne rezultate nagrađena je diplomom Vuk Karadžić. Trenutno je student četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragana Đorđevića sa dosadašnjom prosečnom ocenom 9,5. Tri godine je bila učesnik muzičkog kampa Toppenkurset u Norveškoj, gde je svirala i bila vođa sekcije violončela u simfonijskom i kamernom orkestru. Bila je deo orkestarske radionice u okviru festivala Stringfest kao i orkestarskog projekta Filhademija. Dobitnik je više od četrdeset nagrada iz oblasti violončela, kamerne muzike, solfeđa, teorije muzike, harmonije, dvoglasnog pevanja i uporednog klavira.

Damjan Stanković (Beograd, 1996) potiče iz muzičke porodice. Violončelo je počeo da svira sa četiri godine u klasi prof. Ljubomira Polojca u MŠ Vojislav Vučković. Završio je SMŠ Kosta Manojlović u klasi prof. Nataše Blagojević. Apsolvent je FMU u Beogradu u klasi prof. Dragana Đorđevića.
Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na festivalima, republičkim i međunarodnim takmičenjima. Kao solista i kao član kamernih ansambala Taurunum, Dolče i Kamernog orkestra Vojvodine nastupao je na koncertima u zemlji i inostranstvu. Održao je resital u okviru muzičkog festivala Nei suoni dei luoghi u Udinama (Italija, 2017), kao i u Galiriji SANU (2019). Godine 2018. je položio prijemni ispit i dobio stipendiju za master sudije na Gilhold školi za muziku i dramu u Londonu. Na festivalu Čeloton je osvojio nagradu žirija za najbolje izvođenje.

Pavle Rakočević (Paraćin, 2000) je sa šest godina počeo da pohađa Školu za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Bože Saramandića. Godine 2018. je upisao FMU u Beogradu, u klasi prof. Dragana Đorđevića. Nastupao je u značajnim salama širom Srbije kao solista, član kamernog sastava i kao član orkestra. Nastupao je na festivalima kao što su BEMUS, BELEF, ARLEMM, BUNT i Boljšoj festival. Sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Ansamblom Metamorfozis, kao i sa Beogradskim simfoničarima. Bio je učesnik kursa Colluvio 2018. Dobitnik je mnogih nagrada na festivalima, republičkim i međunarodnim takmičenjima kao član kamernog sastava, solista i član orkestra.

Dušan Egerić (1982) je diplomirao i završio postdiplomske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Stošića. Dobitnik je niza nagrada na nacionalnim takmičenjima učenika i studenata, nagrada iz fondova Olga Mihailović (2001) i Emil Hajek (2007), kao i prvih nagrada na Međunarodnom muzičkom konkursu za mlade u Strezi (Italija, 1995) i Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Nikolaj Rubinštajn u Parizu (1996). Zaposlen je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Loading...