ВЕСНА ГОЛУБОВИЋ Одакле и Куда

20.02.2020-07.06.2020, 12:00-20:00

Аница Туцаков_Одакле и Куда
Аnica Tucakov_Where from and Where to
Vesna Golubovic_CV

ВЕСНА ГОЛУБОВИЋ
Одакле и Куда
20.2 – 4. 6. 2020.
ЛИКОВНА ГАЛЕРИЈА – Кнез Михаиалова 6
отварање, четвртак, 20. фебруар, у 19 сати
ГАЛЕРИЈА Б2 – Балканска 2
Отварање, субота, 7. март, у 19 сати

Одакле и Куда је назив најновије изложбе уметнице Весне Голубовић која ће бити представљена  у Ликовној галерији Културног центра Београда и Галерији Б2, а коју чини амбијентална инсталација и најновији сликарски радови.

Од сировина видљивог и невидљивог постојања, уметност гради своје знакове и нацрте за једно ново стварање. То је материја која се налази и у фокусу интересовања Весне Голубовић, и када је реч о органско-оптичким нацртима цртежа на зидовима, и када говоримо о сликама на платну. Надахнута наслеђеним каноном, искуствима дугогодишњег рада у великом светском уметничком центру и покренута сопственим знањем и увидом, уметница ствара исконске рефлексивне слике несхватљивог. Крећући се простором од фреско сликарства до концептуалне уметности, сведочи о деловима чежње који се налазе између оног Одакле и Куда. О бескрајности оног Одувек времена пре сопственог постојања и бескрајност оног Од сада…

Крећући се између једноставности и сложености, озбиљности и поетичности, од монументалних целина, попут пројекта на Палати Албанија (2004), до интимних димензија слика на платну, Весна Голубовић је развила визуелну граматику која одбија ауторитет сингуларности у односу према нехијерархијском и серијалном, где једна идеја одмах генерише следећу у низу. Та логика се налази и у основи нове поставке, која се из простора Ликовне галерије Културног центра Београд, односно од јединствене зидне композиције реализоване у овом простору (која ће након трајања изложбе постати део саме основе зидова, који ће бити прекречени, те рад у потпуности спојити са основом), креће према исказу на сликама у изложбеном простору Галерије Б2.

(из текста А.Туцаков у каталогу изложбе)

Весна Голубовић (1955) дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, а од 1981. до 2004,  своју сликарску каријеру наставила у једном од најзанимљивијих и најважнијем уметничком центру– у Њујорку.
Учествовала је на двадесет самосталних изложби од којих издвајамо: Сећање на сутра, зидна инсталација Галерија Феникс, Београд (2008); Лик, зидна инсталација, Ликовна галерија КЦБ (2005); Цртежи на зиду, 2nd Street Gallery New York City (2002) Зидна инсталација, Галерија Звоно, Београд (1998); Цртези на зиду, Felissimo , New York City (1997); Иза невидљивог, панели, Галерија Себастиан, Београд (1994); Цртежи, Rockland Comunity College, Suffern, NY; Ритуална места, зидна инсталација, John Nichols Gallery, New York City(1990); 1988. Akvareli, Studentski Kulturni Centar, Beograd (1988); 1987  Slike, Bateau Lavoir Gallery, New York City(1987) 1986. Зидна Инсталација, Салон Музеја Савремене Уметности, Београд (1986); Зидна Инсталација,  Fashion Moda, Bronx, New York (1983); Колажи, Monsalve Галерија New York City(1982) и бројним групним изложбама.
Реализовала је сценографије за модеран балет (Тел Авив, Хелсинки, Chester Springs, New York City, Јерусалем, Хаг, Сиднеј…) Године 2004. рад Фрагменти времена, монументалних димензија постављен је на  палати Албанија у оквиру прославе 600. година Београда.

Текст Весне Голубовић преузмите овде

Биографију Весне Голубовић преузмите овде

Vesna Golubović english version

 

Loading...