ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ Destruction and Recovery

01.02.2020., 13:00

ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ Destruction and Recovery

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Субота, 1. фебруар у 13:00

Кроз изложбу воде Сања Којић Младенов, ауторка изложбе и Ана Вујовић, уметница

Овогодишње актуелно издање већ традиционалне изложбе Критичари су изабрали којом започиње излагачка сезона у Ликовној галерији КЦБ приредила је Соња Којић Младенов, добитница Награде Лазар Трифуновић за 2016. годину. Изложба под називом Destruction and Recovery повезује рад уметница међународне али и уметничке сцене Србије кроз интермедијску уметничку праксу ауторки Сигалит Ландау, Весне Перуновић (Вессна Перуновицх), Селме Селман и Ане Вујовић.

Др Сања Којић Младенов, виша кустоскиња и историчарка уметности, усмерена је ка истраживању савремене уметничке праксе, медија и рода од 1995. године. Завршила је историју уметности на Филозофском факултету Универзитета у Београду, мастер и докторске родне студије на интердисциплинарним студијама Универзитета у Новом Саду – ACIMSI. Директорка Музеја савремене уметности Војводине од 2013. до 2016. године. Кустоскиња тог музеја од 2006. године, Одељења за изложбе актуелне уметности, те Центра за интермедијску и дигиталну уметност. Добитница награде „Лазар Трифуновић“  за 2016. године, као и признања Друштва историчара уметности Србије (ДИУС) за најбољу ауторску изложбу у 2013. години. Кустоскиња Павиљона Србије на 54. Венецијанском бијеналу савремене уметности (2011), изложбе Светлост и тама симбола, Драгољуба Раше Тодосијевића, награђене интернационалним признањем – Uni Credit Venice Award.

Ана Вујовић је визуелна уметница која своју праксу реализује кроз форму објеката, скулптуре, инсталације, цртежа и слике. Употребом комбинације мултимедијалног и дигиталног, истражује пост-аналогно искуство – интеракцију друштва са дигиталним светом и његов однос са коренима традиционалног наслеђа. Студије сликарства је завршила на Факултету ликовних уметности у Београду. Активно излаже на групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству од 2002 . године. Боравила је на уметничким резиденцијама у Грчкој, Немачкој, Италији, Белгији и Хрватској.

***

СЛЕДИ
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Субота, 8. фебруар у 18:00
ПРОФЕСИОНАЛНИ ИДЕНТИТЕТ УМЕТНИЦА
Повод за разговор је промоција публикације ДИСКУРСИ О РОДУ У УМЕТНОСТИ: КОНСТРУКЦИЈА ПРОФЕСИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА УМЕТНИЦА У ОБЛАСТИ НОВИХ МЕДИЈА У ВОЈВОДИНИ КРАЈЕМ 20. И ПОЧЕТКОМ 21. ВЕКА, ауторке Сање Којић Младенов, у издању МСУВ Нови Сад и ПроАртОрг из Београда
Фотографија: Ана Вујовић, По обрасцу, 2017.

Улаз је слободан, добро дошли!

 

 

Loading...