VOĐENJE KROZ IZLOŽBU Destruction and Recovery

01.02.2020., 13:00

VOĐENJE KROZ IZLOŽBU Destruction and Recovery

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Subota, 1. februar u 13:00

Kroz izložbu vode Sanja Kojić Mladenov, autorka izložbe i Ana Vujović, umetnica

Ovogodišnje aktuelno izdanje već tradicionalne izložbe Kritičari su izabrali kojom započinje izlagačka sezona u Likovnoj galeriji KCB priredila je Sonja Kojić Mladenov, dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2016. godinu. Izložba pod nazivom Destruction and Recovery povezuje rad umetnica međunarodne ali i umetničke scene Srbije kroz intermedijsku umetničku praksu autorki Sigalit Landau, Vesne Perunović (Vessna Perunovich), Selme Selman i Ane Vujović.

Dr Sanja Kojić Mladenov, viša kustoskinja i istoričarka umetnosti, usmerena je ka istraživanju savremene umetničke prakse, medija i roda od 1995. godine. Završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, master i doktorske rodne studije na interdisciplinarnim studijama Univerziteta u Novom Sadu – ACIMSI. Direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine od 2013. do 2016. godine. Kustoskinja tog muzeja od 2006. godine, Odeljenja za izložbe aktuelne umetnosti, te Centra za intermedijsku i digitalnu umetnost. Dobitnica nagrade „Lazar Trifunović“  za 2016. godine, kao i priznanja Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu u 2013. godini. Kustoskinja Paviljona Srbije na 54. Venecijanskom bijenalu savremene umetnosti (2011), izložbe Svetlost i tama simbola, Dragoljuba Raše Todosijevića, nagrađene internacionalnim priznanjem – Uni Credit Venice Award.

Ana Vujović je vizuelna umetnica koja svoju praksu realizuje kroz formu objekata, skulpture, instalacije, crteža i slike. Upotrebom kombinacije multimedijalnog i digitalnog, istražuje post-analogno iskustvo – interakciju društva sa digitalnim svetom i njegov odnos sa korenima tradicionalnog nasleđa. Studije slikarstva je završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2002 . godine. Boravila je na umetničkim rezidencijama u Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Belgiji i Hrvatskoj.

***

SLEDI
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Subota, 8. februar u 18:00
PROFESIONALNI IDENTITET UMETNICA
Povod za razgovor je promocija publikacije DISKURSI O RODU U UMETNOSTI: KONSTRUKCIJA PROFESIONALNOG IDENTITETA UMETNICA U OBLASTI NOVIH MEDIJA U VOJVODINI KRAJEM 20. I POČETKOM 21. VEKA, autorke Sanje Kojić Mladenov, u izdanju MSUV Novi Sad i ProArtOrg iz Beograda
Fotografija: Ana Vujović, Po obrascu, 2017.

Ulaz je slobodan, dobro došli!

 

 

Loading...