Јубиларна 15. Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА 2020 – отказана

20.03.2020., 00:00

Драги сарадници и пријатељи,
Глобална COVID-19 пандемија јако брзо ескалира. Суочени са овом ситуацијом БИНА 2020 и њени организатори Друштво архитекта Београда и Културни центар Београд, предузимају све мере прописане правилима Владе Републике Србије. Како нисмо у могућности да у овим околностима и у предвиђеном термину реализујемо програм морали смо да донесемо одлуку да се програм БИНА 2020 одлаже за следећу годину.
Програм ЕУ платформе Будућност архитектуре ће бити одложен за период након престанка кризе.

Будите нам добри и здрави!

БИНА тим

……….

БИНА 2020 – Београдска Интернационална Недеља Архитектуре

Јубиларна 15. Београдска интернационална недеља архитектуре

Петнаеста Београдска Интернационална Недеља Архитектуре (БИНА) одржаће се од 7. до 28. маја на неколико локација у Београду –  Културни центар Београда, Трг Републике –  плато испред Културног центра, Галерија Колектив, Галерија Факултета ликовних уметности, БИНА павиљон – двориште графичког одсека ФЛУ, Aрхитектонски факултет Универзитета у Београду.

У фокусу овогодишњег БИНА програма је тема СТАНОВАЊЕ У ГРАДУ, која својом  ширином обухвата бројне подтеме (урбанистичка решења, стамбене склопове, јавне просторе, зелене површине, саобраћајна решења и комуникацију, пратеће функције, организацију стана, конструктивне склопове, материјализацију, детаље…) блиске како стручњацима, тако и најширој публици и непосредним корисницима тј. станарима. Кроз низ програмских формата: изложби, предавања, пратећих програма и тематских шетњи БИНА представља квалитетна остварења која су реализована у овој области, са посебним освртом на Београд и регион, као и допринос и домете  који су наше архитекте постигле  у сфери  савременог становања.

БИНА ове године обележава 15 година постојања, током којих је од иницијативе групе ентузијаста израсла у релевантну међународну манифестацију са широким спектром институционалних и појединачних партнера и није посустала у посвећености и истрајности на отварању програмског простора за промоцију и представљање архитектуре у свим облицима њене појавности, на културној сцени Београда.

Током овог времена БИНА је постала респектабилна манифестација, са великим бројем учесника,  сарадника и партнера.  У реализације БИНА програма укључују се бројне институције и организације, као и велики број појединаца. На изложбама, предавањима, едукативним програмима и округлим столовима, представљала су се нека од највећих светских имена из области архитектуре и урбанизма. Сви БИНА програми су бесплатни и отворени за најширу јавност. БИНА је постала препознатљиво име и поуздан партнер међународних пројеката.

БИНА, фестивал архитектуре, има за превасходни циљ едукацију најшире јавности са намером да допринесе разумевању, чувању, стварању и унапређењу квалитетнијег урбаног простора.  Истовремено, низом разноврсних стручних, али и популарних програма из области архитектуре и уметности обогаћује  културни живот Београда и Србије. Током месец дана трајања фестивала БИНА продуцира нове програме из области архитектуре у најширем смислу и домаћин је бројним међународним програмима. У периоду између два фестивала БИНА програми гостују по републици и региону.

За мене БИНА је велика радост заједничког рада са колегама и пријатељима, перманентно учење и рад на себи, стално преиспитивање и  „креативна ментална гимнастика“ . (Даница Јововић Продановић, БИНА тим)

Важно ми је да је БИНА увек истицала значај друштвено – ангажоване архитектуре кроз идеје активног, посвец́еног архитекте који тежи демократском урбаном окружењу. (Јелена Ивановић Војводић, БИНА тим).

БИНА је 15 година упорног представљања занимљивих креативних младих архитеката, урбаниста, историчара уметности, који су стручно сазревали у веома тешким условима за струку. (Ружица Сарић, БИНА тим)

Сви програми бине су бесплатни за посетиоце!

 

Loading...