Концерт клавирског дуа Милица Ковачевић и Марија Голубовић

02.03.2020., 21:00

На програму су дела за клавир четвороручно домаћих аутора Д. Деспића, М. Петровића, В. Миланковић, В. Тошића, А. Седлара и И. Бркљачића.

Програм:
Дејан Деспић  
Токата, оп. 178

Милош Петровић
Свита за клавир четвороручно
Allegro
Andante
Andante – San Lazzaro

Вера Миланковић
Две рапсодије
Сењачка рапсодија
Даљска рапсодија

Владимир Тошић
Медиал 9
Allegro

Andante
Allegro

Александар Седлар Богоев
МЕЛ

Иван Бркљачић
Комад, колач, колаж

Биографије:
Марија Голубовић рођена је у Београду. На Катедри за клавир Факултета музичке уметности завршила је основне, мастер и специјалистичке студије у класи Дејана Синадиновића. У класи Јасне Туцовић је завршила специјалистичке студије из камерне музике. На завршној години основних студија, и као студент мастер студија је била стипендиста Доситеја – Фонда за младе таленте Републике Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије.
Добитник је многих награда и признања на домаћим фестивалима и такмичењима, а посебно је запажен њен наступ на 46. Мокрањчевим данима у Неготину, када је у оквиру програма Млади пијанисти Листу извела Листову транскрипцију Бетовенове Пете симфоније. Сарађивала је са Симфонијским оркестром ФМУ у Београду, као и са Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички. Осим пијанистичке делатности, Марија Голубовић се бави научним истраживањем руске музичке емиграције у Краљевини Југославији, пијанизма и интерпретације музичког дела. Такође се бави и превођењем стручне музичке литературе са руског језика.
Тренутно је студент докторских студија на Филозофском факултету Универзитета у Београду, на Одељењу за историју. Тема њеног истраживања је улога  руске емиграције између два светска рата у музичком животу Београда. Од 2019. године ради у звању истраживач-приправник у Музиколошком институту САНУ.

Милица Ковачевић је рођена у Београду. Основно и средње музичко образовање је стекла у класама Љубинке Плазинић, Олге и Александра Бауера. Завршила је мастер студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у класи Бранка Пенчића. Током студија се усавршавала на пољу камерне музике у класи Јасне Туцовић у оквиру клавирског дуа, као и у многим другим ансамблима у класама Уроша Пешића, Дејана Суботића и Људмиле Грос-Поповић. Специјалистичке студије камерне музике је завршила у класи Ј. Туцовић, а 2018. године је завршила специјалистичке студије клавира у класи Јокут Михаиловић. На завршној години основних студија била је стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије. Активна је као концертни пијаниста на пољу солистичке и камерне музике. Учествовала је у снимању антологијског издања соло песама композитора Зорана Јовановића, у оквиру којег је сарађивала са соло певачима Тањом Обреновић и Луком Божанићем. Од 2017. године је са колегама, пијанисткињом Машом Бабић и флаутистом Милошем Микетићем, ангажована на пројекту Класика у посети који има за циљ организацију концерата у институцијама у којима бораве особе на дужем болничком лечењу. Такође, од 2010. године је запослена на месту наставника клавира где постиже запажене резултате, а тренутно ради у ОМШ Владимир Ђорђевић у Београду.

Концерт је подржао СОКОЈ.

Loading...