Концерт виолончелисткиње Соње Марјановић и пијанисте Укија Оваскаинена ОТКАЗАНО

16.03.2020., 20:00

Соња Марјановић је студент мастер студија на Вискокој школи за уметности у Цириху. Извешће програм састављен од дела за соло виолончело композитора Ј. С. Баха, К. А. Пјатија и П. Хиндемита.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и Жига из Свите за виолончело соло бр. 4 у Ес–дуру, BWV 1010

Карло Алфредо Пјати
Каприс за виолончело соло бр. 6 у Ас–дуру

Паул Хиндемит
Соната за виолончело соло, оп. 25/3
Lebhaft, sehr markiert
Mäßig schnell, Gemächlich
Langsam – Ruhig
Lebhafte Viertel
Mäßig schnell

Александар Вујић
Српско коло за виолончело и клавир

Биографија:
Соња Марјановић (Београд, 1997) је завршила СМШ Мокрањац (као ученик генерације) у класи Ђорђа Милошевића, и основне основне студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи Сандре Белић. Тренутно је на мастер студијама на Вискокој школи за уметности у Цириху у класи Мартине Шукан. Усавршавала се на бројним курсевима.
Освојила је бројне награде, а истичу се прва награда на Републичком такмичењу (2015), друга награда на такмичењу Петар Коњовић (2017), трећа награда на такмичењу Херан у Чешкој Републици, као и прве награде на домаћим фестивалима (Ниш, Сремска Митровица, Сремски Карловци…). Добитница је награде Драгомир Матић (2012, 2013), која се додељује најбољем ученику виолончела у МШ Мокрањац. Са клавирским тријом Виртус је освојила специјалну награду и звање лауреата на Међународном такмичењу Даворин Јенко (2019).
Као члан камерног оркестра ЕСТА била је на турнеји на Маллти, Италији, Француској и Швајцарској (2018, 2019). Учествовала је на оркестарској радионици ЛИО (Љубљана, 2017), као и на пројекту Филхадемија (2017) коју организује Београдска филхармонија. Свирала је као члан оркестра Душан Сковран, Камерата Сербика и Метаморфозис. Учествовала је на радионици камерног оркестра Јована Колунџије (2011), а такође су наступали и у оквиру фестивала БЕМУС. На Будимпештанском фестивалу (2017) је наступила у камерним саставима са Ласлом Фењом, Шломом Минцом, Шаи Воснером и Барнабашом Келеменом.
Тренутно је стипендиста фондација Bruno Schuler, Klangforum Schweiz и Freundkreis ZHdK.

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде Контемпоранеа и награде публике, на такмичењу Премио Хаен у Шпанији. Редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији, као и широм Европе. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском данском конзерваторијуму током једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.
Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија.
Свирао је као солиста са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у Концертхаусу у Бечу, као и на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима и наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором Тапиола. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Ради као званични корепетитор на такмичењима Музичке омладине у Београду. Осим ангажовања као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте на ФМУ, редовно наступа са еминентним српским и иностраним музичарима.

Loading...