Koncert violončelistkinje Sonje Marjanović i pijaniste Ukija Ovaskainena OTKAZANO

16.03.2020., 20:00

Sonja Marjanović je student master studija na Viskokoj školi za umetnosti u Cirihu. Izvešće program sastavljen od dela za solo violončelo kompozitora J. S. Baha, K. A. Pjatija i P. Hindemita.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Preludijum i Žiga iz Svite za violončelo solo br. 4 u Es–duru, BWV 1010

Karlo Alfredo Pjati
Kapris za violončelo solo br. 6 u As–duru

Paul Hindemit
Sonata za violončelo solo, op. 25/3
Lebhaft, sehr markiert
Mäßig schnell, Gemächlich
Langsam – Ruhig
Lebhafte Viertel
Mäßig schnell

Aleksandar Vujić
Srpsko kolo za violončelo i klavir

Biografija:
Sonja Marjanović (Beograd, 1997) je završila SMŠ Mokranjac (kao učenik generacije) u klasi Đorđa Miloševića, i osnovne osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić. Trenutno je na master studijama na Viskokoj školi za umetnosti u Cirihu u klasi Martine Šukan. Usavršavala se na brojnim kursevima.
Osvojila je brojne nagrade, a ističu se prva nagrada na Republičkom takmičenju (2015), druga nagrada na takmičenju Petar Konjović (2017), treća nagrada na takmičenju Heran u Češkoj Republici, kao i prve nagrade na domaćim festivalima (Niš, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci…). Dobitnica je nagrade Dragomir Matić (2012, 2013), koja se dodeljuje najboljem učeniku violončela u MŠ Mokranjac. Sa klavirskim trijom Virtus je osvojila specijalnu nagradu i zvanje laureata na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2019).
Kao član kamernog orkestra ESTA bila je na turneji na Mallti, Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj (2018, 2019). Učestvovala je na orkestarskoj radionici LIO (Ljubljana, 2017), kao i na projektu Filhademija (2017) koju organizuje Beogradska filharmonija. Svirala je kao član orkestra Dušan Skovran, Kamerata Serbika i Metamorfozis. Učestvovala je na radionici kamernog orkestra Jovana Kolundžije (2011), a takođe su nastupali i u okviru festivala BEMUS. Na Budimpeštanskom festivalu (2017) je nastupila u kamernim sastavima sa Laslom Fenjom, Šlomom Mincom, Šai Vosnerom i Barnabašom Kelemenom.
Trenutno je stipendista fondacija Bruno Schuler, Klangforum Schweiz i Freundkreis ZHdK.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.
Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.
Svirao je kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, kao i na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom Tapiola. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Osim angažovanja kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente na FMU, redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim muzičarima.

Loading...