NEDELJA TURSKOG FILMA / 23. 3. / 18:00 otkazano

23.03.2020., 18:00

Ponedeljak, 23. mart 2020.
18.00     BANDIT/1996, 123 min.
Reditelj: Javuz Turgul
Producent: Mine Vargi
Scenario: Javuz Turgul
Uloge:   Šener Šen, Ugur Judžel, Semin Hurmerič, Ješim Salkim, Kamran Usluer, Ulku Duru

Film govori o ljubavnoj priči jednog bandita. Baran (Šener Šen) je jedan od bandita koji su pre 35 godina uhvaćeni na planini Džudi. Po izlasku iz zatvora saznaje da ga je prijavio njegov najbolji prijatelj Berfo (Kamran Usluer). Berfo je potom otišao u Istanbul uzveši Baranovo zlato i Keže (Sermin Hurmerič), devojku koju je voleo.
Bandit kreće put Istanbula bez ikakve adrese ili traga. U gradu koji ne poznaje vodič mu je Džumali (Ugur Judžel), čovek koji se bavi nazakonitim poslovima. Međutim, Baran zahvaljujući njemu dolazi do Berfa i biva umešan u neke druge poslove. Devedesetih godina, kada je turska kinematografija bila u silaznoj putanji, film Bandit uspeo je da vrati publiku u bioskope. Film je takođe najpoznatiji primer dugogodišnje saradnje reditelja Javuza Turgula i glumca Šenera Šena.

20.30     MAJSKI OBLACI/1999, 130 min.
Reditelj: Nuri Bilge Džejlan
Producent: Nuri Bilge Džejlan
Scenario: Nuri Bilge Džejlan
Uloge:   Fatma Džejlan, Mehmet Emin Toprak, Muzafer Ozdemir

U filmu je obrađeno sve ono što Muzafer (Muzafer Ozdemir) proživljava po odlasku u rodnu kasabu kako bi snimio film. Muzafer za potrebe snimanja filma odlazi u kuću svojih roditelja. Razmišlja o tome da u film ubaci svoje rođake. Ali njegov otac je zbog hrastove šume u sukobu sa šumskom upravom. Majku muče bolesti koje godine nose sa sobom. Emin traži način da pobegne iz kasabe. Ali traga za muzičkim satom. Sve ovo će Muzaferu poslužiti kao inspiracija za novi film.
Film je nagrađivano delo ranog perioda stvaralaštva svetski poznatog reditelja Nurija Bilge Džejlana, dobitnika Zlatne palme.

Loading...