NEDELJA TURSKOG FILMA Svečano otvaranje / 19.3. / 20.00 otkazano

19.03.2020., 20:00

NEDELJA TURSKOG FILMA
Svečano otvaranje
19. mart 2020, 20:00
Dvorana Kultunog centra Beograda

Projekat „Nedelja turskog filma“ Institut Yunus Emre realizuje širom sveta u cilju promovisanja turske kinematografije i njenog predstavljanja široj publici. Danas kada se turske serije prate širom sveta s velikim ushićenjem i oboraju rekorde gledanosti, projekat „Nedelja turskog filma“ dodatno doprinosi popularizovanju turskog filmskog stvaralaštva. Projekat započet 2018. godine realizovan je tada u 13 različitih zemalja, da bi u 2019. godini taj broj zemalja dostigao 20. U okviru projekta održavaju se filmske radionice, predavanja i druženja sa glumcima, rediteljima, scenaristima i producenatima.
Filmske projekcije realizovane podsredstvom široke mreže Instituta Yunus Emre imaju za cilj približavanje turske kinematografije i kulture filmskom sektoru, intelektualnim krugovima, studentima i uopšte svima koje pokazuju interesovanje za turske filmove i TV serije.
Institut u svemu ovome ne zaboravlja stub turske kinematografije, produkcijsku kuću Ješilčam, stoga u okviru programa „U čast starih majstora“ okuplja i ljubiteljima filma predstavlja ugledne i, u svetu turske kinematografije, nezamenljive glumce, reditelje, producente i scenariste.
Pored igranih filmova prikazuju se i dokumentarni i kratkometražni, a mnogobrojnim sadržajima poput izložbi bioskopskih plakata i predmeta pospešuje se kulturna interakcija na polju kinematografije.
Pored pomenutih aktivnosti, Institut omogućava prikazivanje turskih filmova na međunarodnim festivalima koji se održavaju u mnogim zemljama sveta i ima za cilj da sektoru turske kinematografije omogući interakciju sa međunarodnim krugovima ljubitelja filma uz učešće režisera, glumaca, producenata i  scenarista.

Karte će se od 10. 3 prodavati po ceni od 250 dinara na blagajni Dvorane KCB-a.
Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16.00 do 21.00.

P R O G R A M

Četvrtak, 19. mart 2020.
Svečano otvaranje
20.00     KOŠNICA, 2019, 93 min.
Reditelj: Ejlem Kaftan
Producent: Džanol Balkaja, Ejlem Kaftan
Scenario: Ejlem Kaftan
Uloge: Merjem Uzerli, Fejaz Duman, Hakan Karsak

Nakon projekcije filma sledi Q&A sa glumicom Merjem Uzerli (sultanija Hurem), rediteljkom Ejlem Kaftan i producentom Mustafa Karadenizom.

Ajša (Merjem Uzerli), čiji rad u Nemačkoj nikako ne ide onako kako bi želela, naprasno odlazi u svoj rodni Artvin (selo okruženo visoravnima crnomorske regije u Turskoj) kada primi vest da joj je majka teško bolesna. U amanet, majka Ajši ostavlja pčelarstvo koje je njoj ostalo kao uspomena na njenu majku. Film govori o ženi koja se bavi pčelarst vom i njenoj borbi sa prirodom. Ovo je najnoviji film Merjem Uzerli, koja je oživela ulogu sultanije Hurem u TV seriji „Sulejman Veličanstveni”.

Loading...