UMETNOST BEZ DOZVOLE I NJENA ULOGA U SAVREMENOM GRADU – otkazano

25.03.2020., 18:00

UMETNOST BEZ DOZVOLE I NJENA ULOGA U SAVREMENOM GRADU

Ljiljana Radošević i Aleksandar Đorđević, projekat UHH (Urban Heritage Hub)
Serijal „Arhitektura u kontekstu“ ovaj put iskoračuje u sferu umetnosti, umetnosti grafita čije je platno grad i koja je neraskidivo vezana sa životom u urbanoj sredini.
Serijal „Arhitektura u kontekstu“ ovaj put i fizički iskoračuje u gradski prostor, prvi deo razgovora održaće se „na terenu“ gde ćemo se u kratkoj šetnji najužim centrom grada upoznati sa osnovnom azbukom street art-a, dok se drugi deo, prezentacija projekta odvija u prostoru galerije „Artget“. Okupljanje je u sredu 25. marta 2020. godine u 18.00 sati ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu republike 5.

O projektu

Savremeni grad kao živi organizam koji se konstantno menja i raste, sadrži najraznovrsnije intervencije u javnom prostoru. Međutim, ni jedna intervencija nije toliko kontraverzna kao grafiti. Ostaviti grafit sa svojim pseudonimom u javnom prostoru ili na privatnom vlasništvu bez dozvole je aktivnost koja nikada nije i verovatno nikad neće biti prihvaćena od strane gradskih vlasti i umetničke scene. Ali ova najnesputanija, najiskrenija i najrudimentarnija vrsta izražavanja je apsolutno neophodna kao kontrast delima koja su na ulici zahvaljujući birokratskom sistemu selekcije. Nakon više od pedeset godina postojanja grafiti kultura se razvila i rasčlanila, tako da  na ulicama možemo videti klasične grafite, street art, novi muralizam, skulpturalne intervencije… Ta raznovrsnost ostavlja mogućnost za integraciju ovih elemenata na različitim nivoima. Novi muralizam je najpopularniji u procesima urbane regeneracije, dok su grafiti idealni za community projekte.  Menjaju se umetničke forme, kao i mišljenje javnosti o njima. Dolazi takođe i do promene kulturne politika gradova, ali i samih gradova. Grafiti i street art su efemerne pojave, oni nisu mišljeni da traju, niti da budu podržani od strane gradskih vlasti, oni prikazuju i govore ono što umetnici trenutno misle  i potpuno je legitimno da budu zamenjeni novim interverncijama. Te brze izmene treba zabeležiti i proučiti kako bismo što bolje shvatili mehanizme kreiranja umetnosti bez institucionalne, finansijske i sektorske podrške, ali i toga šta ova umetnost znači na nivou percepcije urbanog prostora. Projekat UHH (Urban Heritage Hub) ima za cilj upravo to, da dokumentuje ove umetničke forme i informiše građane o njihovom značenju i značaju. Virtuelna realnost je jedan od najboljih načina za očuvanje i prezentovanje grafita i street art-a ali i idealno učilo i pokazatelj stanja jednog okruženja.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Udruženje građana „Kruna“ (www.kruna.org)  osnovano je 2012. godine kao udruženje čiji su ciljevi podsticanje, istraživanje i reformisanje umetnosti, nauke i kulture, afirmisanje mladih umetnika i umetnica, istraživanje i arazvijanje alternativnih umetničkih formi i praksi, kao i povezivanje i podsticanje saradnje između umetničkih, kulturnih i naučnih institucija.

Članovi udruženja su: Aleksandar Đorđević, Jelena Popović Đorđević i Ljiljana Radošević.

 

 

Loading...