УМЕТНОСТ БЕЗ ДОЗВОЛЕ И ЊЕНА УЛОГА У САВРЕМЕНОМ ГРАДУ – отказано

25.03.2020., 18:00

УМЕТНОСТ БЕЗ ДОЗВОЛЕ И ЊЕНА УЛОГА У САВРЕМЕНОМ ГРАДУ

Љиљана Радошевић и Александар Ђорђевић, пројекат UHH (Urban Heritage Hub)
Серијал „Архитектура у контексту“ овај пут искорачује у сферу уметности, уметности графита чије је платно град и која је нераскидиво везана са животом у урбаној средини.
Серијал „Архитектура у контексту“ овај пут и физички искорачује у градски простор, први део разговора одржаће се „на терену“ где ћемо се у краткој шетњи најужим центром града упознати са основном азбуком street art-а, док се други део, презентација пројекта одвија у простору галерије „Артгет“. Окупљање је у среду 25. марта 2020. године у 18.00 сати испред Културног центра Београда, Тргу републике 5.

О пројекту

Савремени град као живи организам који се константно мења и расте, садржи најразноврсније интервенције у јавном простору. Међутим, ни једна интервенција није толико контраверзна као графити. Оставити графит са својим псеудонимом у јавном простору или на приватном власништву без дозволе је активност која никада није и вероватно никад неће бити прихваћена од стране градских власти и уметничке сцене. Али ова најнеспутанија, најискренија и најрудиментарнија врста изражавања је апсолутно неопходна као контраст делима која су на улици захваљујући бирократском систему селекције. Након више од педесет година постојања графити култура се развила и расчланила, тако да  на улицама можемо видети класичне графите, street art, нови мурализам, скулптуралне интервенције… Та разноврсност оставља могућност за интеграцију ових елемената на различитим нивоима. Нови мурализам је најпопуларнији у процесима урбане регенерације, док су графити идеални за community пројекте.  Мењају се уметничке форме, као и мишљење јавности о њима. Долази такође и до промене културне политика градова, али и самих градова. Графити и street art су ефемерне појаве, они нису мишљени да трају, нити да буду подржани од стране градских власти, они приказују и говоре оно што уметници тренутно мисле  и потпуно је легитимно да буду замењени новим интервернцијама. Те брзе измене треба забележити и проучити како бисмо што боље схватили механизме креирања уметности без институционалне, финансијске и секторске подршке, али и тога шта ова уметност значи на нивоу перцепције урбаног простора. Пројекат UHH (Urban Heritage Hub) има за циљ управо то, да документује ове уметничке форме и информише грађане о њиховом значењу и значају. Виртуелна реалност је један од најбољих начина за очување и презентовање графита и street art-а али и идеално учило и показатељ стања једног окружења.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Удружење грађана „Круна“ (www.kruna.org)  основано је 2012. године као удружење чији су циљеви подстицање, истраживање и реформисање уметности, науке и културе, афирмисање младих уметника и уметница, истраживање и аразвијање алтернативних уметничких форми и пракси, као и повезивање и подстицање сарадње између уметничких, културних и научних институција.

Чланови удружења су: Александар Ђорђевић, Јелена Поповић Ђорђевић и Љиљана Радошевић.

 

 

Loading...