Specijalizovana izdanja o fotografiji – u onlajn nastavcima

03.04.2020., 09:14

Čitajte neka od specijalizovanih izdanja o fotografiji u izdanju Kulturnog centra Beograda na našem sajtu.

Prva u nizu knjiga koju vam predstavljamo i poklaljamo u 9 delova svakog petka, a po završetku pandemije i odštampani primerak, jeste Kratka istorija fotografije autorke Jelene Matić, koju je Kulturni centar Beograda objavio 2017. godine.

Kratka istorija fotografije – u 9 delova

Prvi deo
PREDISTORIJA I NASTANAK FOTOGRAFIJE – preuzmite ovde

Da li je fotografija zaista nastala u vreme oko njenog zvaničnog proglašenja – 19. avgusta 1839. godine, kada je na zajedničkoj sednici Akademije lepih umetnosti i Akademije nauka fizičar i član Donjeg doma Francuskog parlamenta Fransoa Arago predstavio dagerotipiju prvi put široj javnosti?

Luj-Žak-Mande Dager, Bulevar du Tomple, 1838–1839, dagerotipija

Iako se ovaj događaj uzima za zvanični datum nastanka fotografije, ona nije nastala samo zahvaljujući Luj-Žak-Mandeu Dageru i njegovom predhodniku Niseforu Nijepsu. Njena istorija je počela mnogo vekova pre.

Nisefor Nijeps, Pogled kroz prozor u Le Grasu, 1826, heliografija

Jelena Matić (Beograd, 1977) je diplomirala na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a magistrirala je na grupi za Teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bavi se istorijom i teorijom fotografije, medija i savremene umetnosti.

 

 

Loading...