Специјализована издања о фотографији – у онлајн наставцима

03.04.2020., 09:14

Читајте нека од специјализованих издања о фотографији у издању Културног центра Београда на нашем сајту.

Прва у низу књига коју вам представљамо и поклаљамо у 9 делова сваког петка, а по завршетку пандемије и одштампани примерак, јесте Кратка историја фотографије ауторке Јелене Матић, коју је Културни центар Београда објавио 2017. године.

Kratka istorija fotografije – u 9 delova

Први део
ПРЕДИСТОРИЈА И НАСТАНАК ФОТОГРАФИЈЕ – преузмите овде

Да ли је фотографија заиста настала у време око њеног званичног проглашења – 19. августа 1839. године, када је на заједничкој седници Академије лепих уметности и Академије наука физичар и члан Доњег дома Француског парламента Франсоа Араго представио дагеротипију први пут широј јавности?

Луј-Жак-Манде Дагер, Булевар ду Томпле, 1838–1839, дагеротипија

Иако се овај догађај узима за званични датум настанка фотографије, она није настала само захваљујући Луј-Жак-Мандеу Дагеру и његовом предходнику Нисефору Нијепсу. Њена историја је почела много векова пре.

Нисефор Нијепс, Поглед кроз прозор у Ле Грасу, 1826, хелиографија

Јелена Матић (Београд, 1977) је дипломирала на Катедри за историју уметности Филозофског факултета у Београду, а магистрирала је на групи за Теорију уметности и медија Универзитета уметности у Београду. Бави се историјом и теоријом фотографије, медија и савремене уметности.

 

 

Loading...