Kulturni centar Beograda otvara vrata za posetioce

25.05.2020., 12:00

Kulturni centar Beograda prateći instrukcije nadležnih institucija nakon Beogradskog izloga otvara i vrata galerija za posetioce u ponedeljak 25.maja.
U periodu od 25. maja do 4. juna, biće moguće pogledati izložbe čije je trajanje bilo prekinuto usled uvođenja vandrednog stanja.

Radno vreme galerija je svaki dan od 12 do 18 sati. Nedeljom zatvoreno.
Napominjemo da će se u galeriju Podroom ulaziti iz Beogradskog izloga, Knez Mihailova 6.

Dvorana Kulturnog centra Beograda za sada ne počinje sa radom.

Molimo posetioce da budu odgovorni, prate uputstva nadležnih organa, kako bi se svi osećali bezbedno.

STEFAN ĐORĐEVIĆ l BOŠKO ĐORĐEVIĆ
DNEVNIK O MAMI
Galerija ARTGET, Trg republike 5/I
Umetnički dirketor Galerije Artget u 2020: Aleksandar Kostić

Dnevnik o mami je priča o Negrici Neci Đorđević, ispričana fotografijama njenih sinova, Stefana i Boška.
Godine 2017. Neci je po drugi put ustanovljen kancer, od kojeg se samostalno izlečila petanest godina ranije, koristeći alternativne metode lečenja. Ostaje pri odluci da se leči sama, i seli se u  mali dom na jezeru u potrazi za isceljenjem.
Ovo je priča o svakodnevnoj borbi i poslednjim trenucima. O ljubavi i želji za životom.
Biti prisutan, biti tu.

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine, u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima.
Režirao je kratki igrani film Poslednja slika o ocu, koji je nagrađivan na festivalima u Lokarnu, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu…
Član je internacionalne asocijacije dokumentarnih fotografa, Zero Photos.
www.stefandjordjevic.com

Boško Đorđević je rođen 1988. godine u Boru, gde je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Katedri za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, i na Katedri kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Bavi se fotografijom i filmom.
www.boskodjordjevic.com 

………….
VESNA GOLUBOVIĆ
Odakle i Kuda
LIKOVNA GALERIJA – Knez Mihaialova 6

Odakle i Kuda  je naziv izložbe umetnice Vesne Golubović koja je predstavljena  u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i Galeriji B2, a koju čini ambijentalna instalacija i najnoviji slikarski radovi.

…Krećući se između jednostavnosti i složenosti, ozbiljnosti i poetičnosti, od monumentalnih celina, poput projekta na Palati Albanija (2004), do intimnih dimenzija slika na platnu, Vesna Golubović je razvila vizuelnu gramatiku koja odbija autoritet singularnosti u odnosu prema nehijerarhijskom i serijalnom, gde jedna ideja odmah generiše sledeću u nizu. Ta logika se nalazi i u osnovi nove postavke, koja se iz prostora Likovne galerije Kulturnog centra Beograd, odnosno od jedinstvene zidne kompozicije realizovane u ovom prostoru (koja će nakon trajanja izložbe postati deo same osnove zidova, koji će biti prekrečeni, te rad u potpunosti spojiti sa osnovom), kreće prema iskazu na slikama u izložbenom prostoru Galerije B2. (iz teksta A.Tucakov u katalogu izložbe)

Vesna Golubović (1955) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 1981. godine do 2004,  svoju slikarsku karijeru nastavila u jednom od najzanimljivijih i najvažnijem umetničkom centru– u Njujorku.
Učestvovala je na dvadeset samostalnih i brojnim grupnim izložbama u zemlji i svetu.
Realizovala je scenografije za moderan balet (Tel Aviv, Helsinki, Chester Springs, New York City, Jerusalem, Hag, Sidnej…) Godine 2004. rad Fragmenti vremena, monumentalnih dimenzija postavljen je na  palati Albanija u okviru proslave 600. godina Beograda.

………….

JAEL SERLIN, Bez Jedrena
Galerija Podroom, Knez Mihailova 6/-1
Kustoskinja: Gabi Hamburg Fima

U srcu izložbe je putovanje ka sebi i ka spoljnom svetu. Protok sećanja i zaboravljenih mesta. Jael Serlin u svojim radovima koristi različita sredstva kako bi opisala čežnju za sećanjima obavijenim zaboravom, na izgubljene korene jevrejske zajednice koja je nekada naseljavala grad Jedrene na severozapadu Turske. Izložba je pokušaj da se ispita kako se lično sećanje i kolektivno pamćenje formiraju činom stvaranja slika, u čijem korenu leži čin zaborava.

Jael Serlin je tokom maja ove godine proglašena za najbolju mladu umetnicu u Izraelu koju dodeljuje Ministarstvo kulture Izraela..

Realizaciju izložbe podržala Ambasada Izraela u Beogradu

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 18:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.
Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...