Културни центар Београда отвара врата за посетиоце

25.05.2020., 12:00

Културни центар Београда пратећи инструкције надлежних институција након Београдског излога отвара и врата галерија за посетиоце у понедељак 25.маја.
У периоду од 25. маја до 4. јуна, биће могуће погледати изложбе чије је трајање било прекинуто услед увођења вандредног стања.

Радно време галерија је сваки дан од 12 до 18 сати. Недељом затворено.
Напомињемо да ће се у галерију Podroom улазити из Београдског излога, Кнез Михаилова 6.

Дворана Културног центра Београда за сада не почиње са радом.

Молимо посетиоце да буду одговорни, прате упутства надлежних органа, како би се сви осећали безбедно.

СТЕФАН ЂОРЂЕВИЋ l БОШКО ЂОРЂЕВИЋ
ДНЕВНИК О МАМИ
Галерија АРТГЕТ, Трг републике 5/I
Уметнички диркетор Галерије Артгет у 2020: Александар Костић

Дневник о мами је прича о Негрици Неци Ђорђевић, испричана фотографијама њених синова, Стефана и Бошка.
Године 2017. Неци је по други пут установљен канцер, од којег се самостално излечила петанест година раније, користећи алтернативне методе лечења. Остаје при одлуци да се лечи сама, и сели се у  мали дом на језеру у потрази за исцељењем.
Ово је прича о свакодневној борби и последњим тренуцима. О љубави и жељи за животом.
Бити присутан, бити ту.

Стефан Ђорђевић је рођен 1987. године, у Бору. Након што се због студија сели у Београд, његово дотадашње главно интересовање, скејтбординг, бива замењено филмом и фотографијом. Завршио је основне и мастер студије Камере на Факултету драмских уметности у Београду, и тренутно ради као независни редитељ и сниматељ на филму и осталим медијима.
Режирао је кратки играни филм Последња слика о оцу, који је награђиван на фестивалима у Локарну, Сарајеву, Загребу, Београду…
Члан је интернационалне асоцијације документарних фотографа, Zero Photos.
www.stefandjordjevic.com

Бошко Ђорђевић је рођен 1988. године у Бору, где је завршио основно и средње образовање. Дипломирао је на Катедри за енглески језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, и на Катедри камере Факултета драмских уметности у Београду. Бави се фотографијом и филмом.
www.boskodjordjevic.com 

………….
ВЕСНА ГОЛУБОВИЋ
Одакле и Куда
ЛИКОВНА ГАЛЕРИЈА – Кнез Михаиалова 6

Одакле и Куда  је назив изложбе уметнице Весне Голубовић која je представљена  у Ликовној галерији Културног центра Београда и Галерији Б2, а коју чини амбијентална инсталација и најновији сликарски радови.

…Крећући се између једноставности и сложености, озбиљности и поетичности, од монументалних целина, попут пројекта на Палати Албанија (2004), до интимних димензија слика на платну, Весна Голубовић је развила визуелну граматику која одбија ауторитет сингуларности у односу према нехијерархијском и серијалном, где једна идеја одмах генерише следећу у низу. Та логика се налази и у основи нове поставке, која се из простора Ликовне галерије Културног центра Београд, односно од јединствене зидне композиције реализоване у овом простору (која ће након трајања изложбе постати део саме основе зидова, који ће бити прекречени, те рад у потпуности спојити са основом), креће према исказу на сликама у изложбеном простору Галерије Б2. (из текста А.Туцаков у каталогу изложбе)

Весна Голубовић (1955) дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, а од 1981. године до 2004,  своју сликарску каријеру наставила у једном од најзанимљивијих и најважнијем уметничком центру– у Њујорку.
Учествовала је на двадесет самосталних и бројним групним изложбама у земљи и свету.
Реализовала је сценографије за модеран балет (Тел Авив, Хелсинки, Chester Springs, New York City, Јерусалем, Хаг, Сиднеј…) Године 2004. рад Фрагменти времена, монументалних димензија постављен је на  палати Албанија у оквиру прославе 600. година Београда.

………….

ЈАЕЛ СЕРЛИН, Без Једрена
Галерија Podroom, Кнез Михаилова 6/-1
Кустоскиња: Габи Хамбург Фима

У срцу изложбе је путовање ка себи и ка спољном свету. Проток сећања и заборављених места. Јаел Серлин у својим радовима користи различита средства како би описала чежњу за сећањима обавијеним заборавом, на изгубљене корене јеврејске заједнице која је некада насељавала град Једрене на северозападу Турске. Изложба је покушај да се испита како се лично сећање и колективно памћење формирају чином стварања слика, у чијем корену лежи чин заборава.

Јаел Серлин јe током маја ове године проглашена за најбољу младу уметницу у Израелу коју додељује Министарство културе Израела..

Реализацију изложбе подржала Амбасада Израела у Београду

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 18:00, сем недељом, државним и верским празницима.
Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...