ОДЛОЖБА НИЈЕ ИЗЛОЖЕНА Ликовна галерија 1961-2015.

05.06.2020., 12:00-20:00

ОДЛОЖБА НИЈЕ ИЗЛОЖЕНА
Ликовна галерија 1961-2015.

Књига енигматичног назива Одложба није изложена рађена је као историјско-уметничка студија o раду Ликовне галерије Културног центра Београда као репрезентативног излагачког простора током 55 година деловања у ликовној култури града и ширег простора некадашње земље, од оснивања почетком 60-их до средине друге деценије новог миленијума. У текстовима у форми приказа, аналитичких студија, рецензија и интервјуа критичара и кустоса представљена је програмска политика Галерије која се мењала етапно, са развојем институције у друштвено-политичком окружењу, излагачким концепцијама које су се формирале према кретањима на савременој ликовној и визуелној сцени код нас и у свету, кустоским праксама у складу са развојем нових медија и технологија, и партиципативним процесима комуникације са публиком.

Садржај књиге има више тематских целина. Доминантно место припада текстовима и прилозима који се баве елаборацијом појединих излагачких фаза које су обележиле деценије рада Галерије током њеног дугог трајања а које потписују професоналци различитих генерација, наши реномирани критичари савремене визуелне уметности, као што су Јерко Денегрији, Јован Деспотовић, Радоња Лепосавић, Нела Тонковић, Бојан Ковачевић, и кустоси, некадашњи и садашњи, од др Станислава Живковића, Срете Бошњака, Александре Естеле Бјелице Младеновић и Гордане Добрић.
Драгоцен прилог ауторским и студијским текстовима представља и хрестоматија одабраних есеја, рецензија и предговора преузетих из каталога изложби, чији писци су наши и страни реномирани историчари уметности, теоретичари и сами уметници, којима се акцентују они иновативни и традиционални пројекти, манифестације и догађаји који су обележили програмски идентитет и позицију Ликовне галерије у музејско-галеријској мрежи институција савремене уметности у престоници и окружењу.
Посебан сегмент монографије, такође, чини хронологија програма који се дешава у периоду 1961-2015, са списком од око 2500 самосталних, тематских, ауторских, ревијалних изложби. Програми евидентирани на годишњем нивоу садрже све релевантне податке који се односе на име излагача и назив изложбе, медиј излагања, термин одржавања, ауторе текста и превода, техничку подршку, штампу, итд. Визуелни сегмент књиге чине црно-беле фотографије уметничких дела, поставки, каталога изложби, пратећих програма и креативних радионица преузетих из галеријске документације, као и колор блок са око 30-так репродукција слика, скулптура, излагачких амбијената из личних архива уметника, документације галерије и документација Музеја савремене уметности, Народног музеја и Галерије репродукција у Београду. Монографија има пратећу научну апаратуру, обим је 450 страна.

Графички дизајн књиге је радила Исидора М. Николић, уредница издања је Гордана Добрић.

Монографија се може купити у Ликовној галерији Културног центра Београда и Беоизлогу, Кнез Михаилова 6, Београд по цени од 700,00 динара.

 

 

Loading...