Predstavljanje knjige Kristofera Voglera, Piščevo putovanje – Mitska struktura za pisce

25.06.2020., 19:00

Predstavljanje knjige Kristofera Voglera,
Piščevo putovanje – Mitska struktura za pisce

Četvrtak, 25. jun 2020 u 19.00
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

Govore:  Đorđe Milosavljević, scenarista, reditelj i profesor, Ana Lasić, dramaturg i scenarista, Jelena Kosanović Dorogi, prevoditeljka, Gordan Matić, direktor FCS-a, Miroljub Stojanović, urednik izdanja FCS-a

Izdavač: Filmski centar Srbije, Beograd, 2020.
Prevod: Jelena Kosanović Dorogi

Voglerovo ključno delo, koju proučavaoci filma nazivaju „scenarističkom biblijom“, uživa kultni satus i verovatno nema pisca koji bar nije čuo za teoriju strukture kojom se „Piščevo putovanje“ bavi. U samom središtu ovog kapitalnog dela nalazi se teorija po kojoj se većina priča može razložiti na niz narativnih struktura i arhetipova, opisanih kroz mitološku alegoriju. Vogler je svoje delo zasnovao na obimnom radu Džozefa Kembela, a posebno na njegovoj čuvenoj studiji „Heroj sa hiljadu lica“ iz 1949. godine, koja je, između ostalog, inspirisala Džordža Lukasa prilikom stvaranja njegovog serijala “Star Wars”.

Kristofer Vogler je sredinom 80-ih, u vreme dok je radio u Dizniju kao konsultant za priče, za potrebe studija osmislio „Praktični vodič po Heroju sa hiljadu lica” – čuveni memorandum, dokument na sedam strana koji je kasnije bio osnova za „Piščevo putovanje“. Vogler je poželeo da ideje koje je našao kod Kembela organizuje u jednu čistu i jednostavnu formu. Kako je sam rekao: „Hteo sam jednom zauvek da ih stavim na papir kao kreativne principe, sistem građevinskih blokova u koje možete da se pouzdate dok gradite priče, set oruđa kojim možete da otklanjate probleme sa kojima se kao pisac srećete“.

 

Loading...