Представљање књиге Кристофера Воглера, Пишчево путовање – Митска структура за писце

25.06.2020., 19:00

Представљање књиге Кристофера Воглера,
Пишчево путовање – Митска структура за писце

Четвртак, 25. јун 2020 у 19.00
Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6

Говоре:  Ђорђе Милосављевић, сценариста, редитељ и професор, Ана Ласић, драматург и сценариста, Јелена Косановић Дороги, преводитељка, Гордан Матић, директор ФЦС-а, Мирољуб Стојановић, уредник издања ФЦС-а

Издавач: Филмски центар Србије, Београд, 2020.
Превод: Јелена Косановић Дороги

Воглерово кључно дело, коју проучаваоци филма називају „сценаристичком библијом“, ужива култни сатус и вероватно нема писца који бар није чуо за теорију структуре којом се „Пишчево путовање“ бави. У самом средишту овог капиталног дела налази се теорија по којој се већина прича може разложити на низ наративних структура и архетипова, описаних кроз митолошку алегорију. Воглер је своје дело засновао на обимном раду Џозефа Кембела, а посебно на његовој чувеној студији „Херој са хиљаду лица“ из 1949. године, која је, између осталог, инспирисала Џорџа Лукаса приликом стварања његовог серијала “Star Wars”.

Кристофер Воглер је средином 80-их, у време док је радио у Дизнију као консултант за приче, за потребе студија осмислио „Практични водич по Хероју са хиљаду лица” – чувени меморандум, документ на седам страна који је касније био основа за „Пишчево путовање“. Воглер је пожелео да идеје које је нашао код Кембела организује у једну чисту и једноставну форму. Како је сам рекао: „Хтео сам једном заувек да их ставим на папир као креативне принципе, систем грађевинских блокова у које можете да се поуздате док градите приче, сет оруђа којим можете да отклањате проблеме са којима се као писац срећете“.

 

Loading...