Светски дан музике у КЦБ-у

21.06.2020., 12:00

Фестивал музике (Fête de la musique) обележава се на симболичан датум, 21. јун, дан летњег солстиција. Овај догађај који окупља све музичаре, аматере или професионалце, слави музику и истиче ширину и разноликост музичких пракси, као и бројне музичке жанрове. Концерти се овог дана одржавају на улицама, трговима, парковима, двориштима, ходницима… Откако је Министарство културе Француске успоставило овај празник 1982. године, Fête de la musiquе  постао је амблематичан међународни музички догађај који се слави у 120 земаља као Светски дан музике.

Културни центар Београда придружује се овом слављу и уједно започиње летњи циклус концерата Музика трга, организујући концерт Класику волим! Хора Дечијег културног центра Београда, у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије и ДКЦБ. Концерт ће се одржати на платоу испред Културног центра Београда (код фонтане).

Недеља, 21. јун у 12.00
Плато испред КЦБ-а

Класику волим!

Хор Дечијег културног центра Београд
диригент: Невена Ивановић
клавирски сарадник: Ивана Шљивић

Програм:
Жoрж Бизе
Марш уличних дечака из опере Кармен
Маја Јовановић, флаута

Петар Иљич Чајковски
Из снова те знам, тема из балета Успавана лепотица

Сезар Франк
Панис aнгеликус

Астор Пијацола
Либертанго

Лудвиг ван Бетовен
Ода радости из Девете симфоније

Ђоакино Росини
Дует мачака

Фредерик Шопен
Кроз ноћ и дан, Етида у Е-дуру, оп.25/5

Петар Коњовић
Фатише коло врањске девојке, из опере Коштана

Гитара: Владета Симић
Флаута: Маја Јовановић
Виолине: Вера и Никола Маринковић
Виолончело: Трифун Маринковић
Перкусије: Дуња Брстина

Концерт организујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије и Дечијим културним центром Београд.

Биографије:
Хор Дечијег културног центра Београд окупља талентовану децу предшколског и oсновношколског узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици. Овај хор познат је по доброј вокалној техници, чистој интонацији, уједначеној боји и, што је најважније, музикалности младих извођача. Репертоар хора је богат и обухвата разне музичке жанрове од дечије, филмске, класичне, народне и староградске, до духовне музике, како домаћих, тако и страних аутора.
Бројни су наступи овог хора на различитим манифестацијама, представама и концертима (Дечији сајам, Радост Европе, Васкршњи концерт у Храму Светог Саве, Улица отвореног срца, Трка Деда Мразева, Настави традицију, Франкофонија; представе Астронаути у ДКЦБ и Крстарење са Марином у Раши Плаовић…) као и гостовања у разним ТВ емисијама.
Од самосталних концерата овог ансамбла издвајају се концерти поводом Светског дана музике испред Културног центар Београда (2011-2014), концерти у Павиљону Цвјета Зузорић у оквиру Калемегданских сутона Музичке омладине, концерт поводом Дана Београда (2012), Новогодишњи концерт Песме света у Коларчевој задужбини, концерт Да играме, да певаме на Фестивалу Музика класика на Калемегдану (2013), Концерт пријатељства са хором Митница у КЦ Кудиново, Русија (2014), Франкофони концерт пријатељства, концерт са Хором младих из атељеа, Француска (2014), концерт Српска музика деци у Великој Сали ДКЦБ (2017), као и серија концерата поводом 100 година од смрти Ст. Ст. Моркањца Како се слуша Мокрањац у Београду, Лазаревцу и Ваљеву (2015).
Хор ДКЦБ је добитник бројних награда: Прве награде Војислав Илић за најбоље извођење духовне музике на фестивалу Хорови међу фрескама 2012. године, награда на Републичком фестивалу хорова деце и младих ФЕДЕХО од 2012. до 2018. године, награде на фестивалима Звуци Москве и ирило и Методије у Москви 2014. године, Gran prix на Међународном фестивалу дечије музике у Мркоњић граду, 2014. године, Друге награде на Међународном фестивалу младих хорова у Нерпелту, Белгија, 2016. године, Друге награде на Фестивалу Александар Невски у Переславлу Залеском, Русија, 2016. године, Специјалне награде на Међународном фестивал Деца балкана са духовношћу у Европи, Хасково, Бугарска, 2017, 2018. и 2019. године. Овај ансамбл је последњих година остварио гостовања у Европи и то у Паризу, Печују, Бања Луци, Лозани, Берну и Темишвару.
Свој први албум под називом Песме света, Хор је објавио 2013. године. Уследили су албум Како се слуша Мокрањац, 2015. године и Мјузикли, 2018. године.
Диригент и уметнички руководилац хора је магистар дириговања Невена Ивановић.

Невена Ивановић је дипломирала и магистрирала дириговање на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Током школовањa је похађала курсева код диригената као што су Луц Келер, Генадиј Дмитријак и Урош Лајовиц. Радила је као предавач и диригент у Музичкој школи Ватрослав Лисински, са чијим дечјим хором је освојила 2 специјалне награде на републичким такмичењима 2005. и 2006. године. Као диригент хора Cantates, имала је запажене концерте у Италији на фестивалима у Фану и Пескари 2006. године и у Русији на фестивалу у Петрограду 2007. године. Била је диригент дечијег хора РТС-а Колибри од 2007. до 2011. године са којим је имала многобројне концерте, наступе и снимања. У току студија била је чланица хора Факултета музичке уметности Collegium musicum са којим је наступала широм света. Добитник је награде за најбољег диригента републичког фестивала дечјих хорова Федехо 2012. године.
Координатор је и музички уредник Републичког фестивала дечјих хорова Федехо, у организавији Дечјег културног центра Београд. Диригује и хором цркве Покрова Пресвете Богородице, са којим осим наступа на редовним богослужењима, такође и концертира. Диригент је и уметнички руководилац хора Дечијег културног центра Београд од његовог обнављања 2011. године. Члан је Удружења музичких уметника Србије од 2010. године.

Ивана Шљивић, дипломирани музички педагог Факултета музичке уметности у Београду. Тренутно ради као наставник музичке културе у Гимназији у Обреновцу, уједно је и диригент црквеног мешовитог хора Мозаик, наставник музичке уметности у Првој приватној угоститељској школи, музички сарадник у вртићима и повремени асистент диригента и клавирски сарадник хора Дечијег културног центра у Београду.

 

 

 

 

Loading...