SEĆANJA NA DR ZORANA GAVRIĆA (1949- 2020)

16.07.2020., 00:00

SEĆANJA NA DR ZORANA GAVRIĆA (1949- 2020)

Likovnu redakciju i Kulturni centar Beograda iznenadila je i rastužila vest o iznenadnoj smrti našeg uvaženog kolege, saradnika i prijatelja dr Zorana Gavrića, istoričara i teoretičara umetnosti.

Dr Zoran Gavrić, redovni profesoro Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, i gostujući profesor Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju, u više mandata je bio član stručnih tela Likove redakcije – Saveta likovne galerije i Stručnog žirija za “Nagradu Lazar Trifunović” koja se dodeljuje za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene umetnosti.

Na inicijativu kolege Gavrića imali smo zadovoljstvo da sarađujemo u realizacijama više izuzetno uspešnih projekata i programa: u okviru obrazovnog ciklusa Poetike XX veka držao je predavanja studentima i našoj publici o Marselu Dišanu i Jozefu Bojsu (Marcel Duchamp, Joseph Boys); u višegodišnjem ciklusu monografskih izložbi Novo čitanje enformela (2007-2010) savremeni kritičari (Z.Gavrić, J.Denegri, S.Ristić, J.Despotović) su na godišnjim izložbama u svojim studijskim tekstovima promišljali dela protagonista beogradskog enformela – slikara Zorana Pavlovića, Branka Protića, Vladislava Šilje Todorovića i Živojina Turinskog, koje je Lazar Trifunović promovisao na antologijskoj izložbi srpske Moderne Enformel- mladi slikari Beograda, u Galeriji Kulturnog centra Beograda 1962. Kao uvod u višegodišnji projekat, takođe, na inicijativu Zorana Gavrića, kao člana Saveta galerije 2000. godine, posthumno je priređena izložba ranih radova na papiru Branka Filipovića Fila, njegovog bliskog prijatelja, čija dela je kao direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u ulozi komesara izložbe u jugoslovenskom Paviljonu, sa velikim uspehom predstavio na Venecijanskom bijenalu 1991, sa odličnim ocenama uglednih svetskih stručnjaka. Kao dobitnik nagrade “Lazar Trifunović” autor je izložbe “Kritičarii su izabrali”, Radovan Kragulj, Crteži iz dnevnika, 2009. Za više samoslnih izložbi naših renomiranih vizuelnih stvaralaca, za njihova predstavljanja u Likovnoj galeriji, pisao je kritičke recenzije i eseje u katalozima.

Sa posebnom pažnjom u Kulturnom centru Beograda su promovisana kapitalna izdanja knjiga iz istorije, teorije i nauke o umetnosti koje je kolega Gavrić pisao, prevodio, priređivao i publikovao za sve vreme svog profesionalnog rada. Uz učešće eminentnih stručnjaka promovisane su publikacije koje je izdavao u okviru samostalnih izdanja, kao što su: Joseph Beys, Život i delo, Bogovađa 1999, Erwin Panofsky, Rasprave o osnovnim pitanjima nauke o umetnosti, Bogovađa, 1999, Werner Hofmann, Studije o umetnosti XX veka, FLU Univerzitet Crne Gore, 2005. i druge.

Dobitnik je Nagrade” Lazar Trifunović” za 2005. godinu za selekciju umetnika i koncepciju prateće publikacije (uvodna studija, tekstualne recenzije, intervjui) na 23. Memorijalu “Nadežda Petrović” u Čačku.

Dr Zorana Gavrića, kolege i prijatelja, pamtiće kao obrazovanog i vrhunskog profesionalca u svim oblastima kojima se bavio, posebno posvećenog stručnjaka na poziciji direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu u jednom od najboljih perioda funkcionisanja ove institucije od najvišeg nacionalnog značaja.

Loading...