СЕЋАЊА НА ДР ЗОРАНА ГАВРИЋА (1949- 2020)

16.07.2020., 00:00

СЕЋАЊА НА ДР ЗОРАНА ГАВРИЋА (1949- 2020)

Ликовну редакцију и Културни центар Београда изненадила је и растужила вест о изненадној смрти нашег уваженог колеге, сарадника и пријатеља др Зорана Гаврића, историчара и теоретичара уметности.

Др Зоран Гаврић, редовни професоро Факултета примењених уметности и Факултета драмских уметности у Београду, и гостујући професор Факултета ликовних умјетности Универзитета Црне Горе на Цетињу, у више мандата је био члан стручних тела Ликове редакције – Савета ликовне галерије и Стручног жирија за “Награду Лазар Трифуновић” која се додељује за ликовну критику и критичко разматрање савремене уметности.

На иницијативу колеге Гаврића имали смо задовољство да сарађујемо у реализацијама више изузетно успешних пројеката и програма: у оквиру образовног циклуса Поетике XX века држао је предавања студентима и нашој публици о Марселу Дишану и Јозефу Бојсу (Marcel Duchamp, Joseph Boys); у вишегодишњем циклусу монографских изложби Ново читање енформела (2007-2010) савремени критичари (З.Гаврић, Ј.Денегри, С.Ристић, Ј.Деспотовић) су на годишњим изложбама у својим студијским текстовима промишљали дела протагониста београдског енформела – сликара Зорана Павловића, Бранка Протића, Владислава Шиље Тодоровића и Живојина Туринског, које је Лазар Трифуновић промовисао на антологијској изложби српске Модерне Енформел- млади сликари Београда, у Галерији Културног центра Београда 1962. Као увод у вишегодишњи пројекат, такође, на иницијативу Зорана Гаврића, као члана Савета галерије 2000. године, постхумно је приређена изложба раних радова на папиру Бранка Филиповића Фила, његовог блиског пријатеља, чија дела је као директор Музеја савремене уметности у Београду, у улози комесара изложбе у југословенском Павиљону, са великим успехом представио на Венецијанском бијеналу 1991, са одличним оценама угледних светских стручњака. Као добитник награде “Лазар Трифуновић” аутор је изложбе “Критичарии су изабрали”, Радован Крагуљ, Цртежи из дневника, 2009. За више самослних изложби наших реномираних визуелних стваралаца, за њихова представљања у Ликовној галерији, писао је критичке рецензије и есеје у каталозима.

Са посебном пажњом у Културном центру Београда су промовисана капитална издања књига из историје, теорије и науке о уметности које је колега Гаврић писао, преводио, приређивао и публиковао за све време свог професионалног рада. Уз учешће еминентних стручњака промовисане су публикације које је издавао у оквиру самосталних издања, као што су: Joseph Beys, Живот и дело, Боговађа 1999, Erwin Panofsky, Расправе о основним питањима науке о уметности, Боговађа, 1999, Werner Hofmann, Студије о уметности XX века, ФЛУ Универзитет Црне Горе, 2005. и друге.

Добитник је Награде” Лазар Трифуновић” за 2005. годину за селекцију уметника и концепцију пратеће публикације (уводна студија, текстуалне рецензије, интервјуи) на 23. Меморијалу “Надежда Петровић” у Чачку.

Др Зорана Гаврића, колеге и пријатеља, памтиће као образованог и врхунског професионалца у свим областима којима се бавио, посебно посвећеног стручњака на позицији директора Музеја савремене уметности у Београду у једном од најбољих периода функционисања ове институције од највишег националног значаја.

Loading...