ВИТГЕНШТАЈН

06.08.2020-27.08.2020, 12:00-20:00

                                                         Каталог можете преузети овде – Download the catalogue of the exhibition

Галерија Podroom
Улаз у галерију из Београдског излога, Кнез Михаилова 6/-1

6 – 28.8.2020.

ВИТГЕНШТАЈН

Уметници: Жарко Алексић,  Агнес Хамваш и Хуберт Хаслер, Михаел Кох, Јукика Кудо, Оскар Куето, Хорија Маринсеку, Кристијан Кукла, Светлана Мирчева, Владо Мартек, НОИМА (Ћиприан Бодеа, Космин Фрунт, Герман Дан, Сорин Скуртулеску), Аделина Попнеделева, Лаура Рамбели, Роберт Резнер, Ева-Мариа Шартмилер, Борјана Венциславова, Катарина Здјелар

Кустоскиња: Дениз Парицек у сарадњи са Јаном Глигоријевић и Зораном Ђаковић Миннити

Дела Лудвига Витгенштајна (1889-1951) у којима је аутор покушавао да пронађе одговор на темељно питање о границама човековог мишљења, незаобилазна су када је реч о структури и карактеристикама филозофије нашег времена. Једно од кључних питања којим се бавио тиче се односа језика и стварности, односно кореспонденције између тога како о свету мислимо и говоримо и какав свет јесте. Језик као посредник између мисли и стварности требало би да буде у вези са стварношћу, док исправност говора зависи од тога да ли је и на који начин ова веза са стварношћу успостављена.

Гостујућа изложба је резултат дугогодишњег истраживачког пројекта Института за савремену уметност у Бечу – 12-14 contemporary и окупља радове савремених уметника који се осврћу на различите аспекте Витгенштајнових идеја и визија, реферишући на стварност у којој живе и раде. Они својим радовима покушавају да визуализују Витгенштајнова филозофска размишљања и теме попут језика, стварности, смисла, слике, слободе. Изложба Витгенштајн у галерији Podroom базира се на дигиталним медијима, за које су границе још увек отворене, и штампаном материјалу, а њен интегрални део постао је и рад Катарине Здјелар Shoum који се налази у Колекцији Октобарски салон.

Читање Трактата сам аутор је упоредио са пењањем на мердевине. Када се попнемо до врха мердевина, поставља се питање имамо ли довољно храбрости да скочимо? Овако је 1918. године Витгенштајн дефинисао појам слободе.

Изложба се након Беча, Новог Трнова и Будимпеште реализује у Београду у сарадњи са Институтом за савремену уметност у Бечу – в12-14 contemporary, а уз подршку Аустријског културног форума у Београду.

Видео погледајте овде

Loading...