Циркусфера и Циркобалкана фестивал представљају ЦИРКАСТИК пројекат

10.09.2020., 19:00

Циркобалкана – фестивал савременог циркуса је ове године због ситуације изазване пандемијом осуђен на адаптирано осмо издање.

Тако ће програм овогодишњег фестивала бити реализован у неколико наврата а први део, као својеврсна најава, ће се одиграти у периоду од 7-10. Септембра, када ће Циркусфера угостити студенте Регионалног центра за циркуску ументност “Piste d’Azure” из Француске и њихов пројекат Циркастик.

У четири дана програма ће бити организоване радионице неколико циркуских дисциплина, трибина о значају академске едукације у савременом циркусу, а последњег дана ће бити изведена представа НОС.

НОС -представа савременог циркуса 

Концепт: Циркастик пројекат
Датум: 10. Септембар 2020.
Време: 19h
Место: Фонтана испред Културног центра Београд
Трајање: 60 мин

НОС је представа са дванаест младих људи из разних крајева света са различитим причама и судбинама који деле важан тренутак свог живота – циркуску школу! Група људи која се поново среће након што је свет радикално стао.

“Експлозивно жонглирање, замршене акробације, мелодични  фунамбулизам су приповедачи  Нос-а. Цикурски перформанс који позива људе да виде оно шта смо ми видели, да живе шта смо ми живели; али најбитније, да  се придруже нашој тежњи да се и даље водимо најлуђим делом себе.
Топе се телесне масе, људске статуе, милиметрична синхроност и (зашто не) помало цедљив додир. НОС је интензивна слика осећања која су нас задесила током закључавања; и још више током преиспитивања. У овој представи окупљамо се да би се поново открили. Опет се загрлимо, поново смејемо, делимо поново и заједно крећемо на путовање кроз читав спектар емоција које смо живели као група заједно. Нос је изјава најдубљег веровања: без обзира на то шта се у свету деси, на крају ће увек постојати место за забаву!”

Представа Нос повезује циркуске и позоришне елементе, стварајући одређене ликове и односе који дефинишу наш свет, што одражава апсурдну слику друштва у ком данас живимо. Социјална компонента мириса која производи инклузију и искључење појединаца у групи је окидач за стварање колективних акробатских ситуација. Такође, Нос истиче субјективну перцепцију мириса. Зашто одређени мириси подстичу успомене на прошлост? И зашто други буде нашу интуицију? Колико су наше емоције повезане са нашим чулом мириса?

Изводе: Daniel Amaya, Maud Baptiste, Lena Charier, Petra Najman, Florimond Dumas, Viola Fossi, Gregoire Gisselmann, Marie-Agne Patrice, Angela Riegelhofer, Garance Mansuino, Zea Mathez, Juan-Pablo Villalba

Piste d’Azure – Регионални центар за циркуску уметност основан 2002. године, је резултат тридесетогодишњег  искуства у домену циркуске уметности, едукације и педагогије. Школа је кроз различите активности и иницијативе посвећена промоцији циркуске уметности и њеног широког спектра деловања и могућности, укључујући програме за аматере, уметничку и професионалну едукацију, резиденцијални простор, фестивал…
Piste d’Azur jе члан Француске федерације циркуских школа (FFEC) и Регионалне федерације циркуских школа (FREC Mediterranee)

Циркобалкана фестивал је усмерен ка афирмацији савременог циркуског стваралаштва кроз промоцију, презентацију и образовање младих циркуских уметника на подручју југоисточне Европе. Фестивал је покренут 2013. године са идејом путујућег фестивала, у циркуском шатору, како би се локалној публици пружила могућност увида у нове европске и светске трендове ове уметности. Фестивал је до сада, у више наврата, реализован у сарадњи са БИТЕФ фестивалом, што је био план да се и ове године догоди, али је због ситуације изазване пандемијом осуђен на адаптирано осмо издање.

Циркастик пројекат гостује у оквиру регионалне турнеје коју подржава програм Театроскоп.

Целокупни фестивал Циркобалкана се одржава у сарадњи са Француским Институтом, Културним центром Београд и Факултетом драмских уметност у Београду, уз финансијску подшку Театроскопа и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Loading...