Концерт пијанисте Небојше Максимовића

07.09.2020., 20:00

У посебним условима и уз мере опреза у складу са епидемиолошком ситуацијом, у септембру ће се сваког понедељка у 20 часова одржавати програми из циклуса Концерти у Галерији. Концертну сезону у Галерији Артгет отвориће омиљени пијаниста београдске публике, Небојша Максимовић.

Према одлуци Владе Републике Србије којом се дозвољава одржавање културних догађаја уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, уз извођача и организаторе, предвиђен број места у Галерији Артгет за публику је 25. Због овако ограниченог броја, молимо Вас да своје место резервишете пријавом на е-mail адресу: lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање ће бити могуће од тренутка објављивања до дана концерта (понедељак, 7. септембар) у 12 сати или док се места не попуне. Током боравка у Културном центру Београда, посетиоци  треба да се придржавају свих превентивних мера, као што су ношење заштитне маске и одржавање међусобног растојања од најмање једног и по метра између два лица.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити постављен на youtube каналу Културног центра Београда и доступан недељу дана свима који нису успели да присуствују догађају због прописаних мера и органичења.

Програм:
Фредерик Шопен
Валцер у а–молу, оп. 34/ 2
Валцер у цис–молу, оп. 64/2
Мазурка у цис–молу, оп. 63/3
Етида у Еф–дуру, оп. 10/8

Франц Шуберт
Ave Maria, D. 839 (аранжман: Франц Лист)
Вилински краљ, D. 328 (аранжман: Франц Лист)

Сергеј Рахмањинов
Прелид у ге–молу, оп. 23/5
Прелид у гис–молу, оп. 32/12
Етида-слика у це–молу, оп. 39/1
Прелид у цис–молу, оп. 3/2
Прелид у Ге–дуру, оп. 32/5

Јоханес Брамс
Варијације на Паганинијеву тему у а–молу, оп. 35, друга свеска
Варијације на Паганинијеву тему у а–молу, оп. 35, прва свеска

Биографија:
Небојша Максимовић (Београд, 1979) је са две године почео да свира клавир, а са четири године је примљен у МШ Јосип Славенски у класу проф. Гордане Јовановић. Завршио је СМШ Мокрањац у класи проф. Олге Јовановић као најбољи ученик у генерацији. Исте године, са петнаест година, примљен је на Факултет музичке уметности у Београду у класу проф. Мирјане Шуице–Бабић. Дипломирао је 1999. године са наградом за најбољи успех из клавира на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, а потом и магистрирао 2004. године у истој класи. Магистрирао је и на Академији Santa Cecilia у Риму код проф. Серђа Пертикаролија (2006) са највишим оценама као стипендиста Владе Републике Италије. Докторирао је 2009. године на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, одбранивши први уметнички докторат у тој институцији.
Освојио је награде у земљи и иностранству, међу којима се издвајају прве награде на такмичењима у Београду и у Нишу, две треће награде на међународном такмичењу у Риму, специјална прва награда са максималним бројем бодова на међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду, трећа награда на међународном такмичењу у Атини, прва награда на међународном такмичењу ЕПТА у Београду, као и награда за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ у Београду.
Јавно наступа од своје четврте године на концертима, као и на радију и телевизији за које је начинио више трајних снимака. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој, као и на фестивалима као што су БЕМУС, А темпо, Димитрион у Солуну, Опера Барга и William Walton у Италији. Његов снимак са солистичког концерта у Великој сали Коларчеве задужбине је постао Хит године на Топ листи класичне музике Радио Београда 2 (2012) и Хит недеље (2014) са рекордним бројем гласова у тој емисији. Године 2016. године је снимио компакт диск Клавирски виртуозитет (делa Баха, Шопена, Листа, Скрјабина, Рахмањинова и Хоровица) који је издао ПГП-РТС.
Био је ангажован као демонстратор на ФМУ и као професор клавира у МШ Мокрањац. Био је доцент на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу. Од 2009. године је запослен  као наставник, а од 2019. године је ванредни професор на ФМУ у Београду.

Loading...