Концерт трија Игора Лазића, Јелене Димитријевић и Марка Богдановића

21.09.2020., 20:00

На програму су трија за хорну, виолину и клавир Карла Рајнекеа и Јоханеса Брамса.

Према одлуци Владе Републике Србије којом се дозвољава одржавање културних догађаја уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, уз извођача и организаторе, предвиђен број места за публику у Галерији Артгет је 25.
Због овако ограниченог броја, молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта (понедељак, 21. септембар) у 12 сати, или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на youtube каналу Културног центра Београда и доступан недељу дана свима који нису успели да присуствују догађају због органичења.

Програм:
Карл Рајнеке
Трио за клавир, обоу и хорну у а– молу, оп. 188 (верзија за клавир, виолину и хорну)
Allegro moderato
Scherzo – Molto vivace
Adagio
Finale –  Allegro ma non troppo

Јоханес Брамс
Трио бр. 2 за хорну, виолину и клавир у Ес–дуру, оп. 40
Andante
Scherѕo – Allegro
Adagio mesto
Finale – Allegro con brio

Биографијe:
Игор Лазић (Београду) je хорну почео да свира са десет година у класи проф. Зорана Мрђеновића. Студирао је у класи проф. Стјепана Рабузина на Факултету музичке уметности у Београду. Студије је наставио на Високој школи за музику у Тросингену (Немачка) у класи проф. Франциса Орвала, где је завршио највиши ниво студија (Solistische Ausbildung). Докторирао је из области камерне музике са темом Тембровска разноликост хорне у камерном ансамблу са дрвеним дувачким инструментима.
Од 2001. до 2011. године је био соло хорниста Београдске филхармоније и у том периоду је сарађивао са светски познатим уметницима, као што су Зубин Мехта, сир Невил Маринер, Карл Антон Рихенбахер, Најџел Кенеди, Сара Чанг, Максим Вангеров, Хансјорг Шеленбергер, Милан Турковић, Штефан Дор, Пол Мејер, Радек Баборак и други. Од 2003. године ради на Катедри за камерну музику ФМУ у Београду и тренутно је у звању ванредног професора. Ангажован је као соло-хорниста Симфонијског оркестра РТС-а.
Године 2001. је учествовао у летњој турнеји Омладинског оркестра Густав Малер под диригентском палицом Ивана Фишера и Франца Велсер Места.
Наступа као солиста и камерни музичар на концертним подијумима широм земље и у иностранству.

Јелена Димитријевић (Београд) је завршила СМШ Др Војислав Вучковић у класи Биљане Јакшић-Николић, као и основне и магистарске студије на ФМУ у класи Јасне Максимовић. Као члан Светског омладинског оркестра и Омладинског оркестра Густав Малер је наступала на турнејама широм Европе и Азије имајући прилику да ради са диригентима као што су Иван Фишер, Јаков Крајзберг, Александар Ведерников, Кристоф Матијас-Милер и други. Добитница је првих Републичких награда као и сепцијалне награде међународног такмичења Петар Коњовић. Била је члан оркестрара као што су Камерата Сербика, Симфонијета, Гудачи Св.Ђорђа и оркестар Љубица Марић. Стални је члан ансамбла Исидоре Жебељан, као и хонорарни сарадник оркестра Београдске опере, оркестра Камерата Академика из Новог Сада и ансамбла Градилиште. Са ансамблом Метаморфозис је остварила бројне снимке и наступе широм Србије. Као вођа других виолина оркестра No Border је учествовала у релаизацији продукције камерне опере Магбет у колабирацији са Јужноафричким редитељем и певачима Ово извођење је веома успешно изведено на фестивалима широм света (Беч, Лондон, Ротердам, Париз, Лисабон, Хамбург, Јужна Кореја, Аустралија…). Члан је Београдске филхармоније од 2006. године, где је две године провела на месту заменика концертмајстора. Ангажована је као ментор и медијатор на предавањима у оквиру пројекта Филхадемија Београдске филхармоније.

Марко Богдановић (Београд, 1982) је матурирао на одсеку за клавир МШ Др Војислав Вучковић у класи проф. Бранке Жиравац-Јеремић. Завршио је и основно музичко образовање на одсеку за соло-певање у МШ Мокрањац у класи  проф. Георгија Минова. Дипломирао је на одсеку за клавир ФМУ у Београду (2009), а током студија је учио у класама проф. Александра Шандорова и проф. Александре Павловић. Тренутно је студент докторских академских студија на катедри за камерну музику у класи проф. Људмиле Поповић. Добитник је награда на домаћим и међународним такмичењима, од којих су најзначајније друге награде на Међународном конкурсу Николај Рубинштајн (Париз, 1997), Међународном конкурсу младих пијаниста Фредерик Шопен (Рим, 1998), као и прва награда на Републичком такмичењу у Београду (1999). Током школовања је концертирао као солиста и у ансамблу у Србији и у иностранству. Од значајнијих концерата издваја се солистички наступ с ансаблом Војске Србије Станислав Бинички (2008). Ради као наставник клавира и клавирски сарадник у МШ Јосиф Маринковић у Београду. Ангажован је и као хонорарни уметнички сарадник на Музичкој академији на Цетињу. Као званични уметнички сарадник је учествовао у реализацији бројних међународних конкурса и мајсторских курсева. Активан је као камерни музичар и редовно наступа у оквиру разноврсних ансамбала.

 

 

Loading...