Концерт виолинисткиње Милане Смиљанић и пијанисте Динка Благојевића

14.09.2020., 20:00

Милана Смиљанић и Динко Благојевић сарађују већ дуго времена и редовно одржавају концерте у Бањалуци, као и у региону. Овом приликом извешће неке од најпознатијих соната за виолину и клавир.

Према одлуци Владе Републике Србије којом се дозвољава одржавање културних догађаја уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, уз извођача и организаторе, предвиђен број места за публику у Галерији Артгет је 25.
Због овако ограниченог броја, молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта (понедељак, 14. септембар) у 12 сати или док се места не попуне.

Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити постављен на youtube каналу Културног центра Београда и доступан недељу дана свима који нису успели да присуствују догађају због органичења.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Соната за виолину и клавир у Ге-дуру, BWV 1019
Allegro
Largo
Allegro
Adagio
Allegro

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за виолину у клавир у Еф-дуру, K 377
Allegro
Theme with 6 Variations. Andante
Tempo di Menuetto

Сезар Франк
Соната за виолину и клавир у А-дуру, FWV 8
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo – Fantasia. Ben moderato – molto lento
Allegretto poco mosso

Биографије:
Милана Смиљанић
(Сарајево, 1989) је завршила МШ Владо Милошевић у Бањалуци. Студије вилоине је завршила на Академији умјетности у Бањалуци, код професора Уроша Пешића и Марије Јокановић, где је стекла и Мастер диплому 2019. године  у класи проф. Јокановић. Добитница је бројних награда на такмичењима широм региона. По завршетку образовања у средњој музичкој школи, 2006. године, учествовала је на државном такмичењу у Какњу, и као лауреат такмичења добила прилику да похађа мајсторски курс виолине и камерне музике за гудаче Џефрија Вортона (САД) у Грожњану. Током школовања наступала је на бројним концертима и манифестацијама у БиХ, Србији и Црној Гори. Од 2010. године, члан је Удружења музичких умјетника Републике Српске као члан гудачког трија, са којим је одржавала  концерте широм Републике Српске. Као концертмајстор учествовала је у пројекту дидактичких концерата у Р. Српској који је реализован током 2010. године.Члан је Бањалучке филхармоније и састава Bandoneon Square и Palladio String Quartet са којима у земљи и иностранству. Од 2010. до 2016. године, радила је као професор виолине у МШ Владо Милошевић. Године 2016. је постала асистент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, а 2020. године стиче звање вишег асистента.

Динко Благојевић (Градишкa,1975) музичко образовање је започео у Градишци, а наставио у Бањалуци и потом у Земуну у класама Бранке Кузмановић и Зоране Грбић. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић, а  магистрирао на Академији умјетности у Бањој Луци у класи исте професорке. Усавршавао се на мајсторским курсевима Душана Трбојевића, Невене Поповић, Жан-Клода Пенетијеа и Александра Сердара. Током школовања је наступао као солиста и члан камерних ансамбала на различитим музичким свечаностима у Београду и Новом Саду. Добитник је награда на такмичењима од којих се истичу Петар Коњовић у Београду (1993), Фредерик Шопен у Риму (1994) и Николај Рубинштајн у Паризу (1997). Одржао је солистичке концерте у Београду (ДКСГ, Галерија САНУ, Галерија Артгет), Градишци и Добоју, а снимао је за РТС и Радио-телевизију Републике Српске. Од првих дана професионалног ангажмана у Бањој Луци учествује у низу наступа и тако доприноси богатству музичког живота града. Први солистички концерт у Банском Двору одржао је 2000. године. Интензивно сарађује са Српским певачким друштвом Јединство, као и са женским градским хором  Лира из Градишке. У Градишци и Бањој Луци одржао је реситале са канадаским сопраном Силви Дишено. Наступао је са оркестром Про Класика као и са оркестром Академије умјетности у Бањалуци. Тренутно ради као ванредни професор на катедри за клавир Академије умјетности у Бањалуци.

Подсећамо да током боравка у Културном центру Београда, посетиоци треба да се придржавају свих превентивних мера, као што су ношење заштитне маске и одржавање међусобног растојања од најмање једног и по метра између два лица.

Loading...