МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗНАКОВНИХ ЈЕЗИКА

23.09.2020., 10:00

Међународни дан знаковних језика

Среда 23. септембар

Плато испред Културног центра Београда, Кнез Михаилова

 

Културни центар Београда, у сарадњи са Градском организацијом глувих Београда (ГОГБ), Асоцијацијом тумача српског знаковног језика (АТСЗЈ), Савезом глувих и наглувих Србије (СГНС) као и Европским форумом тумача за знаковни језик (ЕФСЛИ), у среду 23. септембра, од 10 часова, испред својих просторија у Кнез Михаиловој улици, представиће јавности Међународни дан знаковних језика, кроз пригодан програм, који је прилагођен овој групи особа са инвалидитетом.

Генерална Скупштина УН-а прогласила је 23. септембар за Међународни дан знаковних језика како би се подигла свест о важности употребе знаковног језика као предуслов за пуноправно остваривање људских права глувих и наглувих особа. Преко 72 миниона глувих људи на свету користи више од 300 различитих знаковних језика. Тог дана се слави лепота и значај српског знаковног језика, пониклог из културе заједнице глувих у Србији. Ова прослава је увод у Међународну недељу глувих која се у читавом свету обележава последње недеље септембра месеца. Током те недеље, глуве особе у преко 133 земље света указују на баријере у комуникацији са којима се сусрећу свакодневно, али исто тако представљују своје успехе и достигнућа.

Дружење са заједницом глувих почеће у 10 часова, где ће сви присутни моћи да науче своје име на знаковном језику, делиће се и лифлети са азбуком на српском знаковном језику и многи други промотивни материјали. У 11 сати је планирано обраћање организатора, представника власти и уважених гостију, а у 11 и 30 имаћемо прилику заједно да гледамо инклузивну представу у извођењу позоришта Душко Радовић. После 12 часова заказана је панел дискусија у Артгет галерији, где ће се организатори обратити медијима.

Сви присутни биће позвани да прошетају до Цветног трга, где је Културни центар Београда свој простор уступио глувим уметницима, који ће изложити своје радове, те ће до краја ове свечане недеље јавност моћи управо на овом месту да се дружи са заједницом глувих и упозна лепоту и богатство српског знаковног језика.

Програм

Loading...