20. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ДАЛИБОР МИКЛАВЧИЧ

11.10.2020., 20:00

Свечано отварање јубиларног издања „Дана оргуља“ је прилика да се подсетимо почетaка и да се поново сретнемо са пријатељем, сарадником и некадашњим селектором Фестивала, оргуљашем и професором из Љубљане, Далибором Миклавчичем.

Сви културни догађаји у Београду се и даље одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Катедрали Блажене Дјевице Марије смањен на 100.
Због ових ограничења, молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до петка, 9. октобра у 12 сати или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на Youtube каналу Културног центра Београда и доступан недељу дана свима који нису успели да присуствују догађају због ограничења.

Снимак дела концерта можете погледати на овом линку.

Ове године, улаз у Катедралу Блажене Дјевице Марије биће могућ из улице Интернационалних бригада 66.

Програм:
Паул Хофхајмер (1459–1537)
Salve Regina, Mater misericordiae
суделује Хор Vox Organalis

Еусташ ду Коуруа (1549–1609)
Три фантазије на Богородичину химну Une Jeune Fillette
a 3
(Une jeune fillette de noble coeur)
a 4 (Voisi l’ancelle du Sauveur Jésus-Christ)
a 5 (Mon âme magnifie Dieu mon Sauveur)
суделује Хор Vox Organalis

Јохан Себастијан Бах (1685-1750)
Концерт за оргуље у Ге-дуру, BWV 592
Ordinario – Grave – Presto

Далибор Миклавчич (1971)
Импровизација на задату тему

Морис Дирифле (1902–1986)
Прелудијум и фуга на име Алена, оп. 7

Жан Ален (1911–1940)
Litanies, JA 119

Биографија:
Далибор Миклавчич (Љубљана, Словенија) је студирао оргуље и композицију на Универзитету за музику у Бечу. Усавршавао се у пољу ране музике у Милану код Лоренца Гијелмија. Као млади музичар, освајао је награде на европским такмичењима (EMCY 1989. и 1992. године) и наступао је широм Европе и Азије. Његови компакт дискови са музиком за оргуље добили су похвале међународне критике (Orgel International, Немачка). Посвећен је истраживању и интерпретацији музике на два веома занимљива инструмента: педалном клавиру и педалном чембалу. Његови наступи у Европи су изузетно позитивно оцењени. Тренутно ради на пројекту реконструкције клавира са педалом из романтичарског периода.
Као гостујући професор Миклавчич је предавао оргуље и импровизацију на Музичком универзитету у Грацу у периоду од 2006. до 2009. године. Од 2007. предаје на Музичкој академији у Љубљани, а од 2000. године је професор оргуља у Заводу Св. Станислава у Љубљани. Одржава мајсторске курсеве на водећим академијама широм Европе, као што су Краљевски колеџ у Лондону, Висока школа за музику у Либеку, Академија Франц Лист у Будимпешти, Конзерваторијум у Бечу и Музичка академија у Гетеборгу. Такође предаје у летњим школама широм Европе. Члан је жирија на међународним такмичењима оргуљаша, као што је Bach-Wettstreit an der Bachorgel у Арнштату. Наступа у дуу са интерпретаторима барокне виолине (Симон Стандиџ, Енрико Онофри…) и као солиста са ансамблом Haydn Sinfonietta Wien. Далибор Миклавчич је снимао са мецосопраном Бернардом Финк и бас-баритоном Маркосом Финком.
Био је председник Словеначког оргуљашког друштва (2000-2005). Од 1995. године је дизајнирао 25 нових оргуља за словеначке градитељске куће (укључујући и копије инструмената З. Хилдебранда, 2007. године и А. Каваје-Кола, 2008. године које су међународно препознате). Далибор Миклавчич је учинио много на популаризацији музике за оргуље широм Словеније захваљујући преко 100 преноса концерата на Радио Словенији.

Далибор Миклавчич на фестивалу Дани оргуља – Dies organorum
Далибор Миклавчич је био важан члан тима који је покренуо фестивал Дани оргуља – Dies organorum. На првом издању Фестивала је наступио 1. јула 2001. године, а потом је 4 дана интензивно радио са студентима оргуља из Београда припремајући их за завршни концерт Фестивала. Одржавајући тада започету традицију, док год је било услова, Фестивал је затваран концертом полазника Летње школе оргуља. Миклавчич је у првој деценији фестивала био саветник, селектор програма, носилац Летње школе оргуља, а пре свега пријатељ. Био је посвећен промоцији Дана оргуља на европској музичкој сцени. На Фестивалу је након првог издања наступио и 2006. и 2007. године, а са нама је био и на јубиларном 10. издању 2010. године. Драго нам је да је упркос свим потешкоћама успео да са нама прослави и јубилеј 20 година фестивала.

Фестивал „Дани оргуља“ подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...