20. Међународни фестивал “Дани оргуља – Dies organorum”: ПАВЕЛ КОХОУТ

15.10.2020., 20:00

Чешки оргуљаш Павел Кохоут је до сада наступио шест пута у Београду, сваки пут у оквиру фестивалског програма, бирајући за програм виртуозна оргуљска дела и транскрипције чувених оркестарских композиција. Посебно место на својим концертима чува за дела чешких аутора, промовишући тако чешку оргуљашку школу.

Сви културни догађаји у Београду се и даље одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Катедрали Блажене Дјевице Марије смањен на 100.
Због ових ограничења, молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до четвртка, 15. октобра у 12 сати или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на Youtube каналу Културног центра Београда (овде) и доступан недељу дана свима који нису успели да присуствују догађају због ограничења.

МЕСТА ЗА ОВАЈ КОНЦЕРТ СУ ПОПУЊЕНА.
Ове године, улаз у Катедралу Блажене Дјевице Марије биће могућ из улице Интернационалних бригада 66.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Прелудијум и фуга у Ес–дуру, BWV 552

Дитрих Букстехуде (1637–1707)
Чакона у е–молу, BuxWV 160

Јохан Готфрид Валтер (1684–1748)
Концерт за оргуље у ха-молу, LV 133 (према Виолинском концерту у е-молу, RV 275 А. Вивалдија)
Allegro
Adagio
Allegro

Јозеф Кличка (1855–1937)
Концертна фантазија на мотиве симфонијске поеме Вишеград Б. Сметане, оп. 33

Луј Вјерн (1870–1937)
Месечина, оп. 53

Сезар Франк (1822–1890)
Корал у а–молу, FWV 40

Биографија:
Чешки оргуљаш Павел Кохоут признат је широм света као виртуоз на оргуљама и као музичар изузетне музикалности, технике и непосредности у интерпретацији.
Већ са 24 године је освојио прву награду и награду Ј. С. Бах на престижном IV међународном такмичењу оргуљаша Мусашино у Токију (2000), које се сматра једним од највећих светских такмичења за оргуљаше. Овај успех отворио му је врата многих реномираних концертних простора широм света и помогао му да стекне репутацију изврсног концертног оргуљаша. Освојио је и прве награде на међународним такмичењима у Љубљани 1995. и 1998. године и у Вилњусу 1999. године, као и неколико значајних награда на међународним такмичењима у Прагу, Познању, Брижу и Либеку, укључујући и награду Dancing Angel, коју додељује Европска унија музичких такмичења за младе.
Редовно наступа широм Европе, Русије, Азије, Аустралије, Новог Зеланда и САД. Одржао је концерте на фестивалима у Прагу, Паризу, Москви, Амстердаму, Јерусалиму, Њујорку, Вашингтону и другим светским културним центрима.
Дипломирао је у класи проф. Јарослава Туме и др Ане Мачове на Музичком конзерваторијуму и Факултету музичке уметности у Прагу. Наставио је студије технике извођења на историјским оргуљама у класи реномираног стручњака у овој области, проф. Жака ван Ортмерсена на Конзерваторијуму у Амстердаму. Године 2010. је докторирао на тему историјске извођачке праксе чешке и јужнонемачке барокне оргуљске музике на Факултету музичке уметности Академије извођачких уметности у Прагу.
Као предавач се опробао на мајсторским курсевима и предавањима широм света. Био је члан жирија различитих такмичења. Као сарадник Чешког националног радија ради на пројекту Историјске оргуље, истражујући оргуље у Чешкој.
Снимао је за бројне радио и ТВ станице и објавио неколико компакт-дискова: снимао је на оргуљама Mundt из 1673. године у Тинској цркви у Прагу (најстаријем инструменту у Прагу), на оргуљама Katzer & Weltzel из 1783. године у прашкој Лорети, на историјским инструментима у Бохемији и Моравској, као и на барокним оргуљама у Словенији.
Више о Кохоутовим снимцима и наступима можете пронаћи на његовом сајту.

Павел Кохоут на фестивалу „Дани оргуља – Dies organorum“
Кохоут је први пут на Фестивалу наступио 23. јуна 2006. године и својим одличним извођењем привукао велику пажњу публике и стручне јавности. Посебно се истакла његова интерпретација два Бахова корална прелудијума (BWV 605 и 607), који су касније уврштени међу нумере првог аудио издања Фестивала, дупли компакт диск са одабраним извођењима забележеним на фестивалу од 2001. до 2006. године. Одличан први утисак потврђивао је сваког наредног гостовања, 2008, 2010, 2013, 2017. и 2019. године и тако постао најчешћи страни учесник фестивалског програма, миљеник публике, поуздан сарадник и пријатељ Дана оргуља.

Фестивал „Дани оргуља“ подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...