20. Međunarodni festival “Dani orgulja – Dies organorum”: ZOLTAN BORBELJ

13.10.2020., 20:00

Deo jubilarnog izdanja predstavlja i on lajn koncert dugogodišnjeg učesnika Festivala, orguljaša Zoltana Borbelja koji je snimio program u junu 2020. godine u rimokatoličkoj crkvi Presveto Srce Isusovo u Senti, kako bi našoj publici predstavio i ovaj izvanredni instrument.

Program:
Moris Dirifle (1902–1986)
Skerco, op. 2

Johan Sebastijan Bah (1685–1750) / Moris Dirifle
Koral Ertöt’ uns durch dein’ Güte iz Kantate br. 22, BWV 22

Kamij Sen-Sans (1835–1921) / Edvin Lemar (1865–1934)
Dans makabr, op. 50

Luj Vjern (1870–1937)
Zvona Vestminstera iz Svite br. 3, op. 54

Vreme brzo leti, tako da mi je prosto neverovatno da Festival Dani orgulja već ove godine slavi svoju 20. godišnjicu.
Kao aktivan učesnik na kursevima letnje škole u okviru festivala, bio sam prisutan skoro od samog početka. Osim stručnih aktivnosti imao sam priliku i za druženje sa mojim mladim kolegama, orguljašima iz Beograda. Sve mi to predstavlja izuzetno pozitivno, dragoceno iskustvo i lepu uspomenu. Ovi letnji koncerti i kursevi u Beogradu otvorili su mi vidike i dali mi snage da napravim veliki korak: da upišem studije orgulja u Austriji. Da to nisam učinio, danas bih bio mnogo siromašniji u stručnom i duševnom smislu. Da nisam studirao u Austriji, ni moj rodni grad Senta ne bi imala koncertne orgulje, koje su 2011. godine poklonjene iz Feldbaha, Austrije, preko jednog univerzitetskog profesora, koji je rodom upravo iz gradića Feldbaha, a u to vreme bio je profesor moje supruge na akademiji u Gracu. Obnovom i izmenom prvobitne građe, ovaj instrument rimokatoličke crkve Srca Isusova postao je jedan od najznačajnijih koncertnih orgulja u zemlji na kojima su od njihovog osvećenja 2013. godine izvodili vrsni umetnici iz Srbije, Mađarske, Austrije, Nemačke i Amerike. Sad Vam se pruži prilika da preko video platforme Jutjub upoznate i uživate u zvukovima i boji našeg instrumenta. Čudni su putevi Božji. Ko bi pomislio jula 2002. godine da će na kursevima letnje škole u Beogradu da krene nešto što će dovesti do realizacije ovog lepog projekta u Senti…

Zoltan Borbelj, vanr. prof. AU u Novom Sadu

Biografija:
Muzičko obrazovanje Zoltan Borbelj (1977) je počeo u Senti kod prof. Zoltana Sokolaija na odseku za harmoniku. Tokom gimnazijskih godina došao je u kontakt sa orguljama. U muzičkoj školi Šolti Đerđ u Budimpešti je bio učenik prof. Bertalana Hoka. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Andrije Galuna i na Univerzitetu umetnosti u Gracu u klasi prof. Guntera Rosta. Na Konzervatorijumu Johan Jozef Fuks u Gracu je studirao čembalo i generalbas u klasi prof. Konstance Rik. Učestvovao je na brojnim kursevima u Austriji, Nemačkoj i Francuskoj. Od 1993. godine, između ostalog, bio je orguljaš u Župnoj crkvi Imena Marijina u Novom Sadu i u Franjevačkoj crkvi u Gracu. Od 2008. godine Borbelj je docent za orgulje Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2011. godine je upravnik Fondacije Cor Jesu, Senta, direktor je škole kantora ove Fondacije, umetnički vođa Festivala crkvene muzike u Senti i koordinator projekta za tehničko unapređenje orgulja u senćanskoj crkvi Srca Isusovog. Nastupao je u osam evropskih zemalja i u Severnoj Americi. Njegov repertoar obuhvata žanrove muzike od ranog baroka do savremene muzike. Vrlo rado izvodi kompozicije M. Diriflea, francuskih poznih romantičara i savremenih kompozitora. Sarađuje kao solista i orkestarski muzičar sa gudačkim orkestrom Kamerata akademika iz Novog Sada, Simfonijskim orkestrom Segedina, kao i sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a.

Festival „Dani orgulja“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...